Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Concluziile controlului de la Academia de Poliție: Management ineficient, săli de mese neconforme și alimente ținute în condiții improprii

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 22 decembrie 2023 Etichete:

În data de 22.12.2023, Ministerul Afacerilor Interne a comunicat finalizarea raportului în urma investigațiilor efectuate de Corpul de Control al ministrului la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. Aceste verificări au avut loc în contextul în care, luna trecută, aproape 150 de studenți ai acestei instituții au raportat simptome digestive în urma consumului de alimente de la cantina academiei.

Specialiștii în sănătate publică identifică mai multe cauze posibile pentru apariția evenimentului epidemiologic. Printre acestea se numără contaminarea alimentelor prin intermediul vectorilor, cum ar fi insectele, contactul direct între alimente pregătite termic și cele nepregătite termic, desfășurarea altor activități în sălile de masă în afara servirii meselor, păstrarea alimentelor la temperatura camerei pentru perioade îndelungate, precum și nerespectarea și neaplicarea normelor de protecție igienico-sanitară în unitățile de servire a mesei.

Rezultatele verificărilor au evidențiat, de asemenea, că incidentul în care au fost implicați zeci de studenți afectați „nu a fost raportat corespunzător, pe cale ierarhică, în conformitate cu actele normative incidente”, iar activitatea personalului de serviciu a fost realizată necorespunzător.

Potrivit MAI, s-a identificat necesitatea elaborării și îmbunătățirii unor reglementări pe linie de comunicare instituțională, raportare ierarhică, proceduri de lucru și revizuirea cadrului normativ intern privind circuitul documentației și activitățile de urmat pentru autorizare/avizare sanitară și exercitarea controlului în acest domeniu.

Printre măsurile dispuse sunt menționate:

 • Realizarea demersurilor pentru asigurarea continuității asistenței medicale la nivelul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”;
 • Revizuirea procedurilor privind avizarea autorizațiilor sanitare, pentru simplificarea circuitului și urmărirea finalității demersurilor;
 • Acțiuni pentru îndeplinirea condițiilor de funcționare a cantinei studenților, cu respectarea legislației pe linie sanitară.

Astfel, MAI anunţă sancțiuni disciplinare pentru cei care ar putea fi implicați în producerea incidentului.

„Declanșarea cercetării prealabile față de trei persoane care au deținut sau dețin funcții de conducere în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” și față de patru persoane cu funcții de execuție, pentru neglijență manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv neasigurarea îndeplinirii și respectării normelor igienico – sanitare pentru desfășurarea activităților la nivelul unității și manifestarea de lipsă de interes în privința exercitării sistemului de control intern managerial, precum și nerespectarea procedurilor de raportare pe cale ierarhică a incidentului.”

 

Foto: Facebook Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”

Comentarii


  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW