Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Raport al Departamentului SUA: Guvernul României nu îndeplineşte standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 26 iunie 2020 Etichete: , , ,

Un raport publicat de Departamentul de Stat al SUA arată că România este una dintre principalele surse din Europa de unde vin victimele rețelelor de traficanți și că țara noastră nu îndeplinește standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane.

”Guvernul României nu îndeplineşte standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane dar face eforturi semnificative în acest sens. Aceste eforturi includ identificarea unui număr semnificativ mai mare al victimelor traficului de persoane, participând la un număr mai mare de investigaţii internaţionale şi derulând mai multe campanii de conştientizare. Guvernul nu a dovedit că face eforturi mai mari comparativ cu perioada precedentă.

Autorităţile au investigat, judecat şi condamnat mai puţini traficanţi. Presupusa complicitate la infracţiunile de trafic a persistat fără a fi pedepsită, în special în cazul oficialilor care au exploatat minori aflaţi în centrele de îngrijire de stat sau în centre de plasament. Autorităţile nu au verificat în mod adecvat indicatorii privind traficul de persoane şi nici nu au identificat potențiale victime în cadrul populaţiilor vulnerabile, cum ar fi solicitanţii de azil, persoanele care oferă sex pentru bani sau copiii din instituţiile guvernamentale.

 Serviciile destinate copiilor victime ale traficului rămân inadecvate. Mai mult, fondurile guvernamentale insuficiente pentru asistenţă şi protecţie socială au privat cele mai multe victime de aceste servicii, expuse la noi traume şi la riscul de a fi din nou traficate. România rămâne astfel pentru al doilea an consecutiv în pe lista de supraveghere de nivelul 2”, se arată în Raportul privind traficul de persoane 2020 publicat de Departamentul de stat american, citat de News.ro.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a reacționat în urma publicării raportului SUA și a precizat că traficul de persoane și crima organizată au ajuns la un nivel intolerabil în țara noastră.

Suntem într-un moment în care lucrurile trebuie spuse pe nume. Traficul de persoane și crima organizată au ajuns la un nivel intolerabil în țara noastră și noi suntem aici pentru a pune capăt acestui fenomen.

În anul trecut traficul de persoane s-a intensificat, formele în care s-a desfășurat s-au diversificat. Dacă lucrurile au ajuns în acest punct intolerabil, este că cei care au condus la vremea respectivă nu au luat măsuri la timp, s-au făcut că nu văd acest fenomen, au paralizat capacitatea parchetelor, au descurajat acțiunea polițiștilor. Cert este că rezultatul este acesta și este punctul de la care pornim.

Ca simplii cetățeni constatăm că siguranța cetățeanului a scăzut din cauza PSD, trebuie s-o consolidăm, trebuie să facem uitat acest fenomen urât, traficul de persoane”, a declarat Predoiu.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW