Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Raluca Turcan: Prioritară este învestirea noului Guvern, alegerile anticipate ar putea dura prea mult

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 16 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a declarat că în prezent prioritară este învestirea noului Guvern, fiindcă procedurile pentru alegerile anticipate ar putea dura prea mult.

„Întâlnirile cu USR urmează să le avem, deci nu mă pot pronunța ce va face USR la votul pentru învestirea Guvernului. Cert este că poziția noastră ca partid care urmărește învestirea unui nou cabinet cu un premier desemnat este să oprim starea de instabilitate și toate propunerile politice să fie explicate cu transparență și cu onestitate. Unii spun că vor alegeri anticipate acum. Ca să faci alegeri anticipate acum, unu – trebuie să ai cadru legal și doi – orice procedură, extrem de lungă, pentru alegeri anticipate presupune rămânerea doamnei Dăncilă ca prim-ministru. Deci, din perspectiva noastră, este mult mai efficient politic și responsabil față de oameni să învestim un nou cabinet.”, a spus Raluca Turcan.

Întrebată dacă PNL poate obține o majoritate fără Pro România pentru învestirea Guvernului, liberala a răspuns:

„Îmi amintesc că, înaintea moțiunii de cenzură, toată lumea spunea că este imposibil să treacă moțiunea. Am ajuns în acest moment pentru că am avut enorm de multă determinare, încredere și o responsabilitate de a opri instabilitatea politică, de a îndepărta de la puterea efectivă Guvernul Dăncilă. Deci, din acest punct de vedere, mesajul nostru este foarte clar. Cu cât întârzie învestirea noului Guvern, cu atât doamna Dăncilă rămâne la Guvern, rămâne la Palatul Victoria, folosește bani publici, cu toate că nu mai are niciun fel de legitimitate, nici electorală, nici parlamentară”.

Turcan: Alegerea primarilor în două tururi este un obiectiv guvernamental al PNL

Totodată Turcan a spus că alegerea primarilor în două tururi este un obiectiv guvernamental al PNL.

„În privința legii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, vreau să spun că PNL a inițiat un astfel de proiect de lege. Așadar PNL urmărește acest obiectiv parlamentar, și din punctual nostru de vedere, vom discuta cu toate celelalte formațiuni să avem majoritate pentru a fi votat acest proiect de lege, e un lucru simplu”, a spus Raluca Turcan.

Senatorii au respins proiectul pentru alegerea primarilor în două tururi

Senatorii au respins, miercuri, proiectul de lege inițiat de PMP și USR pentru alegerea primarilor în două tururi, cu 33 de voturi „pentru” și 47 „împotrivă”. Acesta prevedea revenirea la alegeri locale în două tururi de scrutin în cazul în care niciun candidat nu întrunește majoritatea încă din primul tur.

Din cei 136 de senatori, au fost prezenți la vot 75, în timp ce 61 au absentat. Cei mai mulți absenți au fost la grupul PNL. Din cei 26 de senatori, doar 10 liberali au venit la vot.

Inquam Photos/George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW