Thursday, December 8, 2022
Jurnalism corect


Raiffeisen Bank, obligată de instanță să plătească o amendă pentru practici incorecte în stabilirea dobânzilor

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie , at 29 iunie 2020 Etichete: , , , , , ,

Raiffeisen Bank România va trebui să plătească o amendă mai veche dată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Banca a fost sancționată pentru practici comerciale incorecte în stabilirea dobânzilor la credite fără informarea debitorilor.

Tribunalul București a respins contestația depusă de Raiffeisen Bank România împotriva amenzii. Decizia este definitivă.

„În data de 24.06.2020, Tribunalul Bucureşti s-a pronunțat în Dosarul nr. 34552/299/2017, respingând definitiv contestația depusă de Raiffeisen Bank România împotriva amenzii de 50.000 de lei, aplicată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) pentru practici comerciale incorecte în ceea ce privește stabilirea unui anume cuantum de dobândă, la unele credite, fără informarea debitorilor”, se arată într-un comunicat de presă al ANPC.

În anul 2017, inspectorii de la Protecția Consumatorului au făcut mai multe verificări la Raiffeisen Bank România după ce în spațiul public au apărut niște documente din care rezulta că banca intenționa majorarea unilaterală a dobânzilor la creditele, fără a informa consumatorii vizați.

„Cazul a început cu apariția în spațiul public, în 2017, a unor documente interne ale băncii, din perioada 2006-2007, din care rezulta că banca intenționa majorarea unilaterală a dobânzilor la creditele în franci elvețieni, lei și euro, fără a informa consumatorii vizați.

Ca urmare a acestor informații, ANPC a inițiat o acțiune de control, iar comisarii au constatat, la momentul respectiv, faptul că banca nu a depus toate diligențele în relaţia cu consumatorul, dând dovadă de o totală lipsă de preocupare faţă de gradul de îndatorare al consumatorilor„, conform Protecției Consumatorului.

Conform documentelor, s-a stabilit faptul că, în perioada februarie – decembrie 2008, „Raiffeisen Bank a acordat 914 credite cu dobânda promoţională de 4,6%, şi fixase în sistem faptul că, peste un an, rata dobânzii va fi de 5,4% (informaţie care nu a fost comunicată vreunui consumator), pentru că ulterior să o majoreze la 5,6%”.

Conform contractului, „debitorul ar fi putut să opteze pentru dobânzi fixe, însă această opţiune nu era în acelaşi câmp vizual, astfel încât consumatorul să accepte respectiva variantă (8,6% /an, respectiv 14% /3 ani). Din cele sesizate, reiese faptul că banca folosea această practică la întreg portofoliul de credite (inclusiv LEI şi EURO)”.

ANPC a amendat la acea vreme banca cu 50 000 de lei pentru practici comerciale incorecte.

„În sensul celor de mai sus, practica comercială incorectă folosită de către Raiffeisen Bank constă în neinformarea în prealabil a consumatorului despre viitoarele costuri ale produsului financiar, faptă ce determină sau este susceptibilă să determine consumatorul să ia o decizie pe care altfel nu ar fi luat-o. Astfel, se impune informarea corectă şi completă a consumatorului, fără a omite o informaţie esenţială, necesară unui consumator mediu, ţinând cont de context, pentru luarea unei decizii de tranzacţionare„, informează ANPC.

sursa foto: Zf.ro

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW