Tuesday, May 17, 2022
Jurnalism corect


Rafila explică ce efecte are asupra României decizia SUA de a retrage finanțarea către OMS: Țara noastră plăteşte probabil câteva sute de mii de dolari ca și contribuție

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 31 mai 2020 Etichete: , , ,

Preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite Ale Americii își vor retragerea finanţarea către Organizația Mondială a Sănătății. Profesorul Alexandru Rafila a explicat ce impact are această decizie și în ce măsură afectează ea România. 

Potrivit președintelui Societății Române de Microbiologie, România contribuie cu sute de mii de dolari la bugetul OMS.

“Partea Statelor Unite este cea mai mare contribuţie la bugetul Organizaţiei, diferă de la an la an, este între 200 şi 450 de milioane de dolari anual, este de departe cea mai mare contribuţie, mult mai mare decât contribuţia Chinei, care este undeva în jur de 40 de milioane de dolari. Țara noastră plăteşte probabil câteva sute de mii de dolari ca şi contribuţie la participarea la OMS. Aceste contribuţii există pentru fiecare instituţie a Naţiunilor Unite în care o ţară este parte”, a explicat profesorul Alexandru Rafila, pentru Mediafax.

Reprezentantul României la OMS explică că decizia Statelor Unite are efecte atât în plan politic cât și economic.

„Are două semnificaţii. Una politică, foarte importantă, şi o semnificaţie economică. Semnificaţia politică se referă totuşi la unul dintre actorii globali, principali, care poate să influenţeze evoluţia problemelor de sănătate publică nu numai în Statele Unite , ci şi în alte zone, iar din punct de vedere economic sigur că bugetul Organizaţiei, care este acoperit într-o proporţie destul de importantă de SUA are de suferit.

În momentul de faţă Organizaţia este în căutare de resurse suplimentare pentru a putea finanţa toate activităţile legate de infecţia cu noul coronavirus. Vă dau un exemplu: au făcut o strângere de fonduri de curând, au reuşit să strângă circa 900 de milioane de dolari, mai au nevoie de 800 de milioane de dolari ca să poată să finanţeze diverse programe, de la acordarea de asistenţă tehnică în ţările în curs de dezvoltare, furnizarea de materiale sanitare şi de reactivi, medicamente către ţările care nu îşi permit să realizeze acest lucru şi pentru diverse misiuni care se desfăşoară în ţările cel mai grav afectate de infecţia cu noul coronavirus”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila spune că decizia SUA de a retrage finanțarea către OMS nu afectează în mod direct România.

„Pe noi, ca ţară, nu ne afectează în mod direct modificarea bugetului Organizaţiei, pentru că România nu primeşte o asistenţă financiară. OMS nu este organism de asistenţă financiară, ci de asistenţă tehnică. Într-o situaţie de urgenţă, nu mă refer la cea cu noul coronavirus, capacitatea Organizaţiei de a trimite misiuni în diverse ţări poate să fie afectată, şi vă dau câteva exemple în care România a fost beneficiara asistenţei tehnice: în timpul pandemiei de gripă ah1n1 din 2009, când am discutat de programul de vaccinare din România, rezistenţa la antibiotice, sunt doar câteva dintre domeniile în care Organizaţia a oferit asistenţă, au trimis experţi aici, au făcut cursuri”, a spus profesorul.

Sursa: Facebook

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW