Sunday, October 17, 2021
Jurnalism corect


Rafila: Coronavirusul va deveni un virus sezonier, marea majoritate a populației va trece prin boală și un număr mic de persoane va fi susceptibil să se reîmbolnăvească în fiecare an

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 30 aprilie 2020 Etichete: , ,

Președintele Societății de Microbiologie, Alexandru Rafila, a povestit ce înseamnă că va trebui să ne obișnuim să conviețuim cu coronavirusul, așa cum a anunțat Organizația Mondială a Sănătăți. Medicul a mai declarat că un vaccin anti-COVID va fi gata în maxim patru ani, iar coronavirusul va deveni un virus sezonieri asemănat cu gripa.

„(Purtăm măștile) în spațiile închise unde sunt mai multe persoane, când mergem la magazin. Dar când suntem în masina personală, acasă, la birou, nu e nevoie să purtăm masca. Utilitatea măștii are două semnificații: prima, legată de posibilitatea de a fi tu infectat și de a transmite boala, inclusiv așa numita igienă a tusei e asigurată, dar trebuie să o schimbi, se schimbă când se umezește masca. Depinde foarte mult de temperatura mediului ambiant. Dacă purtăm masca și nu suntem bolnavi, ea constituie o barieră față de infecție.

Masca nu oferă o protecție perfectă. Nici măștile textile. Dacă mergem în parc nu e nevoie, dar ar trebui să avem grijă să nu ne înghesuim, să nu găsim locuri foarte aglomerate, să păstrăm distanța, să avem grijă cum strănutăm și să utilizăm masca dacă ajungem într-o zona foarte aglomerată. Lucrul ăsta trebuie recomandat și adaptat unor realități. Am văzut foarte multe persoane singure în autoturism și poartă mască sau persoane care stau la masă, lucrează la computer și își dezinfectează mâinile din 10 în 10 minute”, a spus Alexandru Rafila, miercuri seară, la Digi24.

Rafila: Dacă utilizezi mănuși există un risc

Specialistul român de la OMS susține că atunci când porți mănuși, crezi că ești protejat și faci lucruri nepotrivite, încât poți ajunge să contaminezi alte persoane.

„Eu nu sunt un mare adept al mănușilor din două motive, e mult mai simplu să mă spăl pe mâini decât să schimb o pereche de mănuși și e mult mai eficient, pentru că spălatul mâinilor cu săpun distruge aceste virusuri fără niciun fel de problemă. Dacă utilizezi mănuși există un risc, ai senzația că dacă ai mănuși ești protejat și faci lucruri nepotrivite, folosești mănușa mult timp, îți pui pe față… unii le poartă foarte multe ore. Decât să porți mănuși patru ore mai bine nu porți și te speli pe mâini, ajungi să contaminezi suprafețe prin intermediul mănușilor. Să nu confundăm utilizarea mănușilor în zonele medicale cu utilizarea mănușilor peste tot”, a completat specialistul OMS.

99% din infecție se transmite pe cale aeriană

Alexandru Rafila a mai spus că nu este „adeptul dezinfectării produselor”.

„Trebuie să le descărcăm, le dezambalăm, apoi ne spălăm pe mâini. E suficient acest lucru. 99 la sută din infecție se transmite pe cale aeriană, neglijăm calea aeriană și ne ocupăm foarte mult pentru evitarea acelui 1 la sută, dar restul îl neglijăm. Sper să devină o obișnuință, e un câștig pentru sănătate, dacă oamenii deprind această rutină a spălatului pe mâini”, a spus el.

Medicul a mai declarat că merge pe varianta că un vaccin anti-covid se va găsi în patru ani. Cât despre coronavirus, Alexandru Rafila a declarat că va deveni un virus sezonier asemănat cu infecția gripală.

„Mergem și pe varianta că nu vom găsi un vaccin în 2 ani, poate îl găsim în 4 ani. El va deveni un virus sezonier, marea majoritate a populației va trece prin boală și un număr mic de persoane va fi susceptibil să se reîmbolnăvească în fiecare an, va semăna cu infecția gripală. Acum sunt discuții raporat la numărul de cazuri pe care am reușit să le diagnosticăm nu în România, oriunde, mortalitatea e mare, la noi e 5 la sută. Deci sunt mortalități mari, mai mari decât la virusul gripal, dar lucrurile vor fi reevaluate pe măsură ce vedem răspândirea bolii în populație și vedem care e mortalitatea reală”, a afirmat Alexandru Rafila.

El a adăugat că susține legea vaccinării obligatorii „pentru că e o metodă sigură care și-a demostrat eficiența”.

„Cei din generația mea am fost toți vaccinați și cred că am avut o viață bună, inclusiv toți cei care se opun vaccinării sunt în aceeași situație. Aici se creează un paradox și se spune că această boală a apărut ca să convingă lumea să se vaccineze. Cred că lumea își poate da seama de dimensiunea pe care o pot lua bolile transmisibile și de importanța vaccinării”, a subliniat el.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW