Sunday, December 10, 2023
Jurnalism corect


Rafila: Așa cum copiii răcesc, fac gripă, tot așa se pot îmbolnăvi și cu noul coronavirus

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 20 august 2020 Etichete: , , ,

Profesorul Alexandru Rafila a afirmat, joi seară, că elevii se pot îmbolnăvi de Covid-19 la fel de ușor cum răcesc sau fac gripă. Reprezentantul României la OMS a subliniat că trebuie adoptate măsuri astfel încât riscul transmiterii virusului să fie diminuat.

„Școala, într-un fel sau altul, trebuie să reînceapă. Trebuie să avem măcar speranța unei activități apropiate de normal, copiii au nevoie să interacționeze unii cu alții, cu profesorii, pentru că prelungirea excesivă a învățământului la distanță nu cred că e sustenabilă. Trebuie să punem în balanță și protecția față de această infecție, dar și dezvoltarea lor normală, ca viitori membri ai societății care se pot integra, care pot duce mai departe această țară”, a spus Alexandru Rafila, la Digi24.

Rafila spune că elevii pot lua Covid-19 la fel de ușor cum răcesc sau fac gripă.

„Temerile sunt normale. Părinții trebuie să știe în primul rând că discutăm despre o boală transmisibilă, iar evitarea în totalitate a transmiterii acestei boli nu este posibilă. Așa cum copiii răcesc, fac gripă, tot așa se pot îmbolnăvi și cu noul coronavirus. Problema este cum facem să minimalizăm acest risc. Și cum facem, dacă se întâmplă ca într-o clasă să apară un caz, ca restul școlii să-și continue activitatea normal”, a spus Rafila.

Rafila a adăugat că într-o clasă cu un număr redus de elevi riscul de răspândire al virusului este mai mic.

„Grupuri mai mici înseamnă și risc mai mic de răspândire a infecției. Una este să ai un caz într-o clasă cu 15 elevi și alta e să ai un caz într-o clasă cu 40 de elevi. Riscul crește. Distanțarea fizică cred că este importantă. Utilizarea măștii este una dintre soluții. Sunt țări în care utilizarea măștii este impusă în pauze sau la activitățile din exterior, unde copiii interacționează unii cu celialți. Sunt mai multe variante, ar trebui să ne gândim foarte serios care dintre acestea permit defășurarea unei activități apropiate de normal și minimizează riscurile”, a afirmat profesorul Rafila.

Rafila spune însă că purtarea măștii ar putea dificilă în cazul elevilor din clasele mici.

„Cred că transparența în comunicarea cu părinții este esențială, pentru că dacă apare un caz în școală, părinții trebuie să știe. Și, mai mult, trebuie să știe că nu este o tragedie. Clasa respectivă intră într-o perioadă de repaus, pentru două săptămâni, este dezinfectată și copiii revin la școală. Dar asta nu înseamnă să închidem toată școala, să luăm măsuri exagerate. Dar nu trebuie nici neglijate măsurile”, a declarat Alexandru Rafila.

sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW