Thursday, December 3, 2020
Jurnalism corect


Raed Arafat lansează un avertisment: S-ar putea chiar să ne trezim că nici măcar nu am văzut ce e mai rău din această pandemie

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 26 august 2020 Etichete: , , ,

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, lansează un avertisment către cetățeni în contextul în care, din toamnă, când se vor redeschide școlile iar românii vor reveni din concedii, este posibil să ne confruntăm cu o creștere a numărului de cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus.

Arafat recomandă cetățenilor să se vaccineze împotriva gripei sezoniere și avertizează că în orice moment numărul de cazuri de Covid-19 ar putea crește.

 „Pandemia nu a trecut și s-ar putea chiar să ne trezim că nici măcar nu am văzut ce e mai rău din această pandemie. Adică poate lucrurile să devină și mai rele. La iarnă să fie mai rău. Apariția și a virozelor înseamnă și dificultăți în diagnosticare. Se poate ca unii să le aibă pe amândouă, de asta recomandăm vaccinarea împotriva gripei sezoniere. (…) Nu avem deocamdată o descreștre evidentă. La orice moment se poate ajunge la mai rău și la o creștere, mai ales dacă nu se respectă regulile. Acum vedem o scădere, dar e posibil ca în timpul toamnei, când revin oamenii la serviciu, școli, vor duce la o creștere.”, a declarat șeful DSU, la B1TV.

Șeful DSU spune că autoritățile se așteaptă ca în sezonul rece pandemia să se resimtă mult mai puternic.

„Ne așteptăm ca cel puțin în toamnă și iarnă să avem un efect mai mare decât până acum, de asta ne concentrăm pe creșterea capacității secțiilor ATI, pe partea COVID. Am crescut numărul locurilor, am reușit și cu sprijinul dotărilor care au intrat în stocurile strategice la București, Mureș, Cluj, la Brașov urmează să crească numărul paturilor ATI, la Timișoara, Ploiești, la Argeș au ajuns unităților mobile.”, a spus Arafat.

Întrebat ce părere are despre posibilitatea redeschiderii restaurantelor, șeful DSU a spus că nu se poate evita complet răspândirea virusului.

„Nu pot să recomand deschiderea restaurantelor. Ce pot să vă spun e că dacă se deschid, ce pot recomanda medicii sunt regulile foarte stricte și în ce condiții se deschid. Dar nu cred că cineva vine să recomande să deschidem restaurantele. Nu poate fi o recomandare. Dacă se dorește deschiderea restaurantelor la un moment dat, putem spune condițiile pentru a reduce riscurile. Risc zero nu există. Apoi e iar la latitudinea populației, că una e să le deschizi și alta e dacă populația va merge acolo și în ce condiții va merge acolo, în spațiile închise vorbim. Încă sunt discuții, urmează să se ia o decizie finală. Recoamndările medicale vor fi modalitatea prin care se poate face asta cu cel mai mic risc posibil. Nu vreau să intru în subiect și să dăm drumul la speculații și, în final, să ne trezim că e așa sau altfel.”, a mai declarat Raed Arafat.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW