Friday, February 23, 2024
Jurnalism corect


Raed Arafat, la 30 de ani de la înființarea SMURD: Totul e o provocare, acum 30 de ani a fost o provocare, astăzi continuă să fie o provocare

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 3 octombrie 2020 Etichete: , ,

SMURD a împlinit 30 de la înființare, iar Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că, în tot acest timp, lupta pentru schimbarea mentalităților a fost cea mai complicată. Cel care a întemeiat Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare este de părere că serviciul de urgență a ajuns la maturitate și se poate dezvolta, pentru a ajunge mai solid.

Raed Arafat a afirmat că, pentru SMURD, totul a fost și va rămâne o provocare peste care se poate trece prin muncă.

Totul e o provocare, acum 30 de ani a fost o provocare, astăzi continuă să fie o provocare. Şi cu pandemia este şi provocarea mai complexă şi mai mare. (…) Îmi aduc aminte ce discuţii au fost în jurul echipajului de prim-ajutor: ‘nu se poate ca pompierii să defibrileze, numai medicii pot să defibrileze!’. Şi totuşi a fost pornit primul echipaj de prim-ajutor la Ibăneşti, urmat de Iernut, Sovata, Sighişoara şi, la o lună, primul defibrilat de pompieri s-a reîntors acasă în picioare, era resuscitat de echipajul de la Iernut. Deci se poate, dar munca de convingere şi schimbarea mentalităţilor au fost poate cele mai mari consumatoare de timp. Chiar dacă ştiam că ceea ce vrem să facem este corect, este bine, trebuia să convingem şi de multe ori trebuia să ne luptăm cu mentalităţi care nu vor să se schimbe sau să lucrăm cu cei care voiau să se schimbe şi să îi convingem că ceea ce vrem să facem este un lucru bun, nu pentru noi, ci pentru ceilalţi”, a declarat Raed Arafat.

Șeful DSU susține că SMURD a salvat milioane de vieți în cei 30 de ani trecuți de la înființare.

Multe întrebări, unele legitime, la care trebuia să răspundem şi să explicăm, dar dacă mă credeţi încă şi astăzi răspund la aceste întrebări, când sunt întrebat de unii şi de alţii, nu se termină, aceste întrebări se repetă zilnic de către oameni care nu ştiu ce s-a făcut, de către oameni care nu cunosc sistemul. Ok, ei întreabă, noi explicăm, dar uneori şi de către personaje rău-voitoare care nu vor să recunoască munca pe care am făcut-o cu toţii, şi cei prezenţi, şi cei absenţi, ca să ajungem unde suntem. Milioane de vieţi! Da, milioane de vieţi, dacă luăm de la prima intervenţie care a avut loc la sfârşitul lunii septembrie, la Târgu Mureş”, a precizat cel care a întemeiat SMURD.

Raed Arafat este de părere că Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) a atins maturitatea și poate să înceapă să dezvolte pentru a ajunge mai solid.

Toate acestea sunt vieţi, vieţi care înseamnă părinţi, copii, fraţi, rude, cunoştinţe, prieteni şi impact asupra lor. Nu aş fi fost astăzi aici dacă nu eraţi dvs. şi cred că e un lucru evident. La fiecare moment i-am găsit pe cei care să sprijine şi la fiecare moment echipa cu care am lucrat a devenit mai mare. Am început cu câţiva voluntari, şi dintre primii voluntari care au ieşit cu mine sunt aici dr. Viţă, Barbu Chioreanu, primul echipaj format aşa în cadrul clinicii de terapie intensivă. În fiecare moment în care am zis că lucrurile se duc în jos şi nu mai continuăm, a venit cineva cu un sprijin, colonelul Micu (Liviu, fost şef al ISU Mureş, n.r.), generalul Crăciun, pentru că dacă generalul Crăciun spunea ‘nu’, nu făceam. (…) Astăzi putem să ne întrebăm, oare am făcut tot ce este posibil? Şi eu vă spun: nu, mai e foarte mult de făcut, suntem abia la început. Să nu râdeţi de ce vă spun, pentru că aşa este. 30 de ani e un început, multe servicii de urgenţă din Europa au început să fie mult mai solide abia la 30-40 de ani de la înfiinţare, pentru că atunci se ajunge la maturitate, personalul din serviciu ajunge la maturitate, începe cercetarea, încep să verifice, încep să regleze lucrurile”, a precizat şeful DSU.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW