Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Raed Arafat, explicații după ce a fost acuzat că trei pacienți au murit din cauza transferului la Spitalul Foișor: Unul a murit înainte de a fi preluat de SMURD, iar alți doi la ore după internare

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 12 aprilie 2021

Raed Arafat a venit cu noi precizări în legătură cu situația pacienților ce au fost transferați la Spitalul Foișor din Capitală, după ce unitatea medicală a devenit unitate suport COVID. Șeful DSU a ținut să dezmintă acuzațiile ce au fost lansate în spațiul public, potrivit cărora trei persoane ar fi decedat din cauza transferului.

Șeful DSU face referire la acuzațiile lansate de Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP), potrivit căruia trei pacienți ar fi murit din cauza transferului la Spitalul Foișor din Capitală.

Au transferat pacienți care nu erau transferabili și au murit. Oamenii aceia nu au murit de COVID-19 și din cauza complicațiilor pe fondul complicațiilor date de decompensarea de transfer. Au murit trei pacienți din cauza transferului până ieri, la ora 20. Unul nici nu a mai apucat să ajungă la Foișor și doi au murit pe secția de terapie intensivă de la Foișor”, sunt acuzațiile lansate de Vasile Barbu, în cadrul unui interviu acordat Gândul.ro.

Raed Arafat susține că nu este adevărat și a explicat că niciunul dintre cei trei pacienți menționați de Vasile Barbu nu ar fi avut viața pusă în pericol în timpul transferului.

Au decedat trei pacienți, unul înainte de a fi preluat de SMURD de la Spitalul Universitar, care a intrat în stop cardiac înainte de a fi preluat de ambulanță. Alte 2 paciente, una în vârstă de 60 de ani și una în vârstă de 83 de ani, au decedat la Spitalul Foișor, după ce au fost internate la ATI la Spitalul Foișor. Prima a fost internată pe 10.04 și decedată, din păcate, pe 11.04, la ora 7:52. A doua pacientă a fost internată pe 11.04 la ora de 00:52 și a fost declarată decedată în data de 11:04 la ora 17:32”, a declarat Raed Arafat, într-un clip video postat pe Facebook.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a transmis condoleanțe familiilor celor trei pacienți decedați și a explicat că boala COVID-19 este perfidă și se agravează rapid.

Faptul că un pacient a intrat în stop cardiac înainte de a fi preluat și că două paciente au decedat la ore după ce au fost internate în secția ATI, nu poate să fie imputat acțiunii de transfer a pacienților sau acțiunii de a prelua secția ATI de la Foișor pentru a prelua bolnavii COVID”, a adăugat șeful DSU.

În plus, Arafat arată că aceste date demonstrează că decizia de a lărgi capacitatea ATI din Capitală, prin transformarea Spitalului Foișor în unitate suport COVID, ar fi fost una corectă.

În ceea ce privește situația unei angajate MAI, ce ar fi urmat să se opereze la Spitalul Foișor, dar a anunțat public că intervenția chirurgicală nu mai poate fi dusă la bun sfârșit decât în Turcia, Arafat a precizat că DSU a programat-o la un consult cu managerul Spitalului Universitar din Capitală.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *