Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Raed Arafat, după incendiul de la Constanța: Veţi avea un comunicat din partea IGSU şi cu măsurile luate şi cu toate aspectele

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 18 februarie 2021

Raed Arafat a anunțat că, în cursul zilei de joi, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) va prezenta rezultatele anchetei demarate în urma incendiului de la Constanța, ce a dus la moartea unei femei care a căzut de la etajul 6 al unui bloc cuprins de flăcări.

Dacă noi consideram că totul a fost perfect nu era trimisă de către IGSU o echipă de investigaţii. Faptul că s-a trimis acolo o echipă înseamnă că ne-am sesizat că ceva nu a mers corect. Unul din aceste lucruri care a fost investigat de echipa respectivă este raportarea greşită către noi. Ni s-a dat o oră pe care noi am comunicat-o ca ulterior să găsim că nu asta a fost ora. (…) Colegii care au făcut acolo analiza vor veni cu rezultate. Astăzi(n.r. joi) veţi avea un comunicat din partea IGSU şi cu măsurile luate şi cu toate aspectele”, a declarat Raed Arafat.

A fost constituit un grup de lucru format din personalul Departamentului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și inspectoratelor județene, a mai transmis șeful DSU.

Am numit un grup de lucru, după ce am discutat şi cu domnul ministru Bode care va analiza toate aspectele operaţionale şi va veni cu propuneri în curs de maxim trei, patru săptămâni. Grupul de lucru este format din personal de la DSU, de la IGSU şi de la câteva inspectorate, unele care au perne şi unele care nu au perne şi să vină să spună punctele lor de vedere şi să vină cu o strategie pe linia asta dacă trebuie să dezvoltăm ceva cum, până la ce limită”, a precizat șeful DSU.

Arafat susține că, în ultimii ani, au fost achiziționate mai multe autospeciale dotate cu scară, pentru a interveni în astfel de incidente.

Dacă luăm situaţia de acum trei ani eram cu patru judeţe fără nicio autoscară, eram cu vreo 12-14 autoscări cumpărate după anul 2010 şi restul erau autoscări care erau din anii ’70 şi ’80. După ce s-au alocat fondurile prin programul POIM, după ce ne-a alocat Guvernul în 2017 cele 600 şi ceva de milioane de euro, unul din programe era dotarea cu autoscări. Din 2017 până acum au intrat în dotarea inspectoratelor peste 80 de autoscări noi. Nu sunt judeţe fără autoscări, sunt localităţi fără autoscări care mai deţin autoscările vechi funcţionale. Mai vin 18 platforme de salvare de la înălţime care sunt în curs de achiziţie de la IGSU, e finalizată din ce ştiu licitaţia. E un acord cadru mai mare, acum sunt fonduri pentru 18. O să putem vorbi în următoare perioadă de peste 135-140 de autoscări, autoplatforme de salvare luate după anul 2010”, a spus Raed Arafat.

CITEȘTE ȘI: Lucian Bode: Este inadmisibil ca IJSU să nu fie dotate cu saltele pneumatice. Măsurile punctuale le voi lua după ce primesc rezultatul anchetei

Context

O femeie a murit marți după ce s-a aruncat de la etajul 6 al unui bloc de locuințe pentru a scăpa de flăcări. Incidentul s-a produs sub ochii pompierilor care așteptau o autoscară trimisă pentru a salva victima.

Parchetul Militar s-a autosesizat și a demarat o anchetă pentru neglijență în serviciu.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Intervenție controversată a ISU la un incendiu în urma căruia o femeie a murit / Șeful ISU Dobrogea: Este o eroare în comunicat. Autoscara a plecat mai târziu

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW