Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Raed Arafat: După 15 mai, spitalele o să primească din ce în ce mai mulţi pacienţi care nu reprezintă urgenţe

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 8 mai 2020 Etichete: ,

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, susține că cel puțin jumătate dintre unitățile de primiri urgențe din România au nevoie de modernizare. Arafat a vizitat, alături de primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, șantierul de la noua Unitate de primiri urgențe de la Spitalul Bagdasar-Arseni.

„Au fost mai multe proiecte europene care au început să modernizeze şi pot să vă spun, cel puţin, vorbim de jumătate din unităţile de primiri urgenţe din ţară, vorbim aici de câteva zeci deja, care trebuie să aibă modernizări sau chiar extinderi. Aceste proiecte au început de ceva timp prin fonduri europene, prin Ministerul Dezvoltării, sunt şi proiecte cum vedeţi aici în care se implică şi autorităţile locale, sunt proiecte care sunt finanţate din fonduri europene, dar cofinanţate de autorităţi locale şi, bineînţeles, de Ministerul Sănătăţii. Aşa că paşii se fac, (…) cel puţin jumătate din unităţi au nevoie de anumite măsuri”, a declarat Raed Arafat.

Șeful DSU a mai menționat că în această perioadă, numărul pacienților veniți la UPU a scăzut semnificativ.

„Nu ştiu cât va dura, acum suntem cam la 50% din numărul total care ne vine de regulă pe ţară, dar, pentru viitor, o unitate de primiri urgenţe cam la zece ani trebuie readaptată, trebuie redimensionată, iar acum provocarea noastră va fi pregătirea unităţilor de primiri urgenţă pentru a primi mai mulţi pacienţi, totuşi în condiţiile în care trebuie să prevenim răspândirea unui virus şi asta înseamnă că trebuie să ai circuite clare în interiorul unităţii de primiri urgenţă, aşa cum avem circuite în interiorul spitalelor şi asta s-ar putea să necesite la unele unităţi de primiri urgenţe anumite modificări, inclusiv structurale”, a explicat Raed Arafat, conform Agerpres.

Arafat a mai anunțat că dupa 15 mai spitalele vor primi din ce în ce mai mulți pacienți, care nu reprezintă urgențe.

„Cu certitudine spitalele o să preia mai mulţi bolnavi decât au preluat în timpul stării de urgenţă, dar este posibil ca în interiorul spitalelor capacitatea totuşi să fie mai limitată, pentru că vei avea distanţare şi în interiorul spitalelor, vei avea reguli de internare pentru cazurile cronice. Într-un salon în care erau patru pacienţi poate că acum nu mai poţi să pui decât doi pacienţi (…) Ministerul Sănătăţii lucrează pe aceste aspecte. Institutul Naţional de Sănătate Publică iarăşi analizează aceste aspecte, iar în fiecare spital epidemiologul spitalului trebuie să creeze circuitele şi regulile necesare spitalului să funcţioneze în siguranţă. Cert e că nu putem lăsa pacienţii fără tratament, deci spitalele trebuie să se adapteze pentru a trata pacienţii aşa cum îi tratau înainte, dar cu adaptarea condiţiilor din spital şi a circuitelor”, a declarat Raed Arafat.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW