Thursday, August 6, 2020
Jurnalism corect


Raed Arafat, despre posibilitatea ca pacienții asimptomatici să nu mai fie internați: Ministerul Sănătății lucrează la o reglementare

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 20 iunie 2020 Etichete: , , ,

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că Ministerul Sănătății lucrează la o reglementare astfel încât nu toate persoanele diagnosticate cu coronavirus să fie internate în spital, fiind vorba despre pacienții asimptomatici.

“Există un protocol al ECDC și OMS. S-au discutat anumit aspecte pe momentul externării unei persoane care devine asimptomatică, în cât timp poate să fie externată și ce trebuie luat în considerare. Știu că Ministerul Sănătății lucrează pe acest aspect, să vină cu niște reglementări în acest sens, ca să fie limită de internare până când trebuie să mai ții o persoană când testele vin pozitive. E posibil să se schimbe, dar pe baza unor protocoale, poate mai repede, dar nu se pune problema că «gata ești pozitiv, du-te acasă».

De ce acest lucru? În primul rând, noi nu avem o populație preponderent în case separate, noi avem o populație în blocuri, în apartamente. Oamenii stau în casă, în două-trei camere găsești mai multe persoane, familia, poate că este și bătrânul acolo, este și bunica. Tu vii și ești pozitiv. Înseamnă că poți transmite boala. Înainte să devii simptomatic devii chiar contagios bine, adică crește șansa să contaminezi pe alții în faza presimptomatică, din ce am înțeles de la colegii noștri.

Tu vrei să stai acasă, ai familia cu tine, trebuie să stea cu tine acasă. Trebuie respectate niște reguli foarte stricte, în sensul în care tu să stai separat, cu mască, într-o cameră, să nu ieși, decât eventual la baie și înapoi și familia să-ți aducă mâncarea să ți-o lase la ușă, să plece, să nu stai cu ei în contact permanent. Dacă nu faci acest lucru, riscul este să-ți infectezi familia. Ea rămâne cu tine. Vine lumea, te testează sau nu te testează, trec 14 zile, s-a terminat perioada. Tu pleci în comunitate. Dar nu știm cât de mult ai fost contagios, nu știm dacă ai contaminat sau infectat pe cineva din familie. Ce se întâmplă cu familia ta? Pleacă și ea în comunitate și s-ar putea ca peste câteva zile cineva dintre ei să devină pozitivi”, a afirmat Raed Arafat, în cadrul unui interviu pentru  Digi24.

Avocatul Poporului recomandă ca persoanele asimptomatice depistate cu Covid-19 să nu mai fie internate obligatoriu în spitale

Avocatul Poporului a făcut o serie de recomandări pe care le-a transmis, joi, ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru. Renate Weber recomandă ca ministerul Sănătății să reanalizeze obligativitatea internării în spital a persoanelor diagnosticate cu coronavirus care sunt asimptomatice. Mai multe detalii AICI.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW