Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Raed Arafat: Avem sistemul RO-ALERT. Este totuşi mult mai bine decât să pornim sirenele

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 30 septembrie 2023

Secretarul de stat din Ministerul de Interne, Raed Arafat, a subliniat sâmbătă, 30 septembrie, la aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea SMURD Timiş, importanța sistemului RO-ALERT, comparându-l cu pornirea sirenelor în cazul alertării privind prezența dronelor în județele Tulcea și Galați. Arafat a făcut un apel către primari să explice cetățenilor scopul mesajelor RO-ALERT și să-i liniștească în fața oricărui risc potențial. El a subliniat necesitatea ca populația să fie conștientă de eventuale riscuri și să ia măsuri de precauție.

Arafat a evidențiat avantajul mesajelor RO-ALERT față de sirene, susținând că acestea oferă o comunicare mai informativă și utilă către populație. El a reiterat importanța alertelor în situații de risc, menționând că ignorarea acestora poate duce la regretări în cazul unor evenimente neașteptate. Arafat a subliniat că mesajele RO-ALERT au rolul de a informa și avertiza populația, fără a induce panică sau frică.

„Avem sistemul RO-ALERT, care e totuşi mult mai bine decât să pornim sirenele. Dar când ştie armata, ştie Ministerul Apărării, că există un risc şi ne înştiinţează pe noi, care suntem protecţia civilă, noi putem să stăm şi să spunem lasă, că nu va fi nimic, lasă că nu deranjăm, mai bine stăm şi într-o zi să se întâmple ceva, chiar dacă am zis că riscul este foarte mic şi după care să regretăm şi să ne întrebăm de ce nu am dat mesaj. Cei care sunt foarte deranjaţi poate că au modalităţi să nu pună telfeonul lângă pat, să-l pună afară, dacă chiar vor să rişte şi nu vor să audă mesajele. Dar totuşi sunt oameni care înţeleg de ce dăm aceste mesaje şi nu le dăm nici să panicăm populaţia, nici să se sperie, le dăm pentru că asta este un lucru normal când există un risc”, a mai spus Raed Arafat.

Un nou mesaj RO-ALERT a fost emis, vineri seară, pentru localităţile din toată zona de nord a judeţului Tulcea şi zona de graniţă a judeţului Galaţi, prin care oamenii sunt avertizaţi că ar putea cădea obiecte din spaţiul aerian şi sunt sfătuiţi să se adăpostească. La Galaţi au fost declanşate căutări după ce un apel la 112 a semnalat că ar fi căzut un obiect într-o zonă din apropierea oraşului.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW