Wednesday, December 8, 2021
Jurnalism corect


Radu Oprea, ministru în Guvernul Dăncilă: Constituția este consultativă. Legea are întotdeauna literă și spirit

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 5 septembrie 2019 Etichete: , ,

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Radu Oprea, consideră că prevederile Constituției sunt consultative. Oprea a făcut această declarație în contextul în care Guvernul trebuie să se prezinte pentru un vot de încredere în Parlament, odată cu schimbarea structurii politice. 

„În Constituție spune că un Guvern pleacă atunci când este o moțiune de cenzură sau atunci când există o demisie a premierului. Alte motive pentru a pleca nu am citit în Constituție. Sigur că există și alin. 3 din art. 85 care spune că, în cazul în care există o schimbare politică, trebuie mers în Parlament, dar aceasta este o chestiune consultativă. Nu înseamnă neapărat, asta e interpretarea mea, pentru că legea întotodeauna are literă și spirit”, a declarat Radu Oprea.

Constituția României prevede că, odată cu schimbarea structurii și a compoziției politice a Guvernului, premierul trebuie să vină în Parlament cu propunerile de noi miniștri pentru a primi votul de încredere.

Constituția este legea fundamentală a statului român în care sunt consemnate principiile de bază ale organizării lui, drepturile și îndatoririle fundamentale ale cetățenilor.

Ce spune art. 85 din Constituția României
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW