Wednesday, October 5, 2022
Jurnalism corect


Radu Mazăre a cerut revocarea arestului preventiv în dosarul Polaris/ Avocat: Juridic, nu are niciun fel de raţiune/Magistrații au respins solicitarea

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 13 septembrie 2019 Etichete: , , , , ,

Radu Mazăre, aflat în detenție la Penitenciarul Rahova, a solicitat la Înalta Curte de Casație și justiție revocarea arestului prevenitv din dosarul Polaris, în care fostul edil al Constanței este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu. 

Instanţa de judecată s-a pronunţat şi a decis să menţină măsura arestului preventiv pentru Radu Mazăre.

Declarații în sala de judecată

Avocatul lui Mazăre susține că măsura arestului preventiv  nu mai este utilă,  întrucât acesta este deja condamnat și încarcerat într-un alt dosar.

„Astăzi s-a susţinut de către parchet necesitatea menţinerii măsurii preventive în dosarul Polaris pentru domnul Mazăre. Opinia noastră este că această măsură nu mai este utilă. Este de notorietate – domnul Radu Mazăre execută deja o pedeapsă privativă de libertate. Aşa cum m-am exprimat şi în sala de judecată, este vorba de o colivie mai mică care se încearcă a fi îndesată pe o colivie mai mare. Din punct de vedere juridic, nu are niciun fel de raţiune. Aşteptăm verdictul evident există cale de atac pe care, dacă va fi nevoie, o vom exercita”, a declarat avocatul lui Radu Mazăre, Tiberius Bărbăcioru, citat de Mediafax.

Radu Mazăre a cerut, de asemnea, ca magistraţii să dispunp revocarea măsurii arestului preventiv.

„Sunt de acord cu cele spuse de avocat şi vă rog să-mi ridicaţi măsura arestului preventiv”, a spus Radu Mazăre.

„Solicităm să constataţi că inculpatul se afla sub puterea mandatului, aceste temeiuri se menţin şi acum, necesită verificare. Inculpatul s-a sustras de la cercetarea penală şi la executarea pedepsei, solicităm să constataţi caracterul legal şi temeinic al măsurii preventive”, a spus procurorul, ca răspuns la cererea lui Mazăre.

Dosarul Polaris

Judecătorii au dictat, în primă instanță, o pedeapsă de 9 ani și 10 luni de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu în dosarul Polaris. Procurorii spun că Mazăre ar fi primit un milion de euro și peste 2  milioane de lei de la două firme pentru a le facilita emiterea unor certificate pentru construirea unor mall-uri.

Fostul edil ar fi primit 7 milioane de euro pentru ca firma Polaris să câştige licitaţia pentru salubrizarea oraşului Constanţa pentru 25 de ani.

Pe de altă parte, judecătorii au dispus, în primă instanţă, achitarea lui Mazăre, a fratelui său, Alexandru şi a omului de afaceri Avraham Morgenstern. În acest dosar, fostul primar este acuzat că ar fi primit 175.000 euro de la afaceristul Morgenstern pentru ca firma acestuia din urmă să câştige o licitaţie de construiere a unui campus social. În acelaşi dosar era vizat şi Elan Schwartzenberg, însă faptele în ceea ce îl priveşte s-au prescris.

Plasat iniţial sub control judiciar, fostul edil a încălcat condiţiile şi a plecat în Madagascar, fiind emis ulterior un mandat de arestare.

Mazăre, condamnat definitiv la 9 ani de închisoare

Fostul primar a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare, împreună cu alți funcționari, pentru retrocedarea ilegală a unor terenuri din stațiunea Mamaia, prejudiciul ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia a fost luată după 11 ani de procese, în același dosar fiind condamnat și Cristian Borcea.

Radu Mazăre a ispășit până acum doar 4 luni din pedeapsa de 9 ani.  El a fost extrădat din Madagascar, unde a fugit la sfârșitul anului 2017, acuzând că este ținta „statului paralel” care ii face dosare penale. Ajuns acolo, Mazăre a cerut azil politic, acuzând că în România nu va avea parte de o judecată corectă.

sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW