Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Radu Mazăre și Sorin Strutinsky, condamnați la câte 5 ani de închisoare în dosarul „Polaris”

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 3 februarie 2022

Fostul primar al municipiului Constanța Radu Mazăre a fost condamnat definitiv joi, 3 februarie, de Înalta Curte de Casație și Justiție la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul „Polaris”. Alături de acesta a fost condamnat, tot la 5 ani de închisoare cu executare, și afaceristul Sorin Strutinsky.

Radu Mazăre a fost găsit vinovat de comiterea infracțiunilor de luare de mită și conflict de interese în formă continuată. Instanța supremă a dispus și confiscarea de la Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky a câte 3,4 milioane de lei.

Fostul primar al municipiului Constanța se află încarcerat din anul 2019, ca urmare a unei condamnări la 9 ani de închisoare. Tot în spatele gratiilor se află și Sorin Strutinsky. Acesta s-a predat anul trecut în Italia, unde își ispășește pedeapsa de 10 ani și 4 luni de închisoare.

Acuzațiile DNA

Potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, în perioada 2006-2009, Radu Mazăre a solicitat și primit circa 2 milioane euro de la reprezentanții a două firme pentru emiterea documentațiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri în Constanța.

Sumele de bani, arată anchetatorii, au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societății respective cu o firmă controlată de Mazăre atât direct, cât și prin intermediul unui alt inculpat.

În perioada 2008-2014, arată anchetatorii, Radu Mazăre, cu ajutorul prietenului său Sorin Strutinsky, a primit de la o societate comercială, peste 7 milioane euro pentru un contract de salubritate, pe o perioadă de 25 ani, cu un cost estimat la circa 335 milioane euro. 

Potrivit parchetului anticorupție, în perioada noiembrie 2006 – 2013, Radu Mazăre, în calitate de primar, a participat la încheierea a 12 contracte între Primărie și o firmă controlată de el și de celălalt inculpat, în valoare totală de peste 6 milioane lei.

Totodată, Radu Mazăre a obținut mai multe foloase, conform DNA, după ce în calitate de primar a semnat 13 contracte între Primăria Constanța și o firmă, la care era asociat Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane lei.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW