Monday, May 17, 2021
Jurnalism corect


Radu Mazăre scapă de măsura arestului preventiv din dosarul „Polaris”/Rămâne cu pedeapsa definitivă de 9 ani de închisoare pentru retrocedări ilegale

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 24 septembrie 2019 Etichete: , ,

Înalta Curte de Casație și Justiție a acceptat, marți, contestația depusă de Radu Mazăre la decizia potrivit căreia acesta trebuia să fie arestat preventiv în „dosarul Polaris”, în care a fost condamnat, pe fond, la 9 ani și 10 luni de închisoare. Mazăre execută deja o pedeapsă de 9 ani de închisoare la care a fost condamnat pentru atribuirea nelegală a unor terenuri, prejudiciul fiind de 114 milioane de euro. 

„Minuta d.p. nr. 200 Cu majoritate, Admite contestaţia formulată de inculpatul Mazăre Radu Ştefan împotriva încheierii din 13 septembrie 2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 4453/1/2015. Desfiinţează încheierea contestată şi, în rejudecare: În temeiul art. 242 alin. 1 din Codul de procedură penală revocă măsura arestării preventive dispusă faţă de inculpatul Mazăre Radu Ştefan prin mandatul de arestare preventivă nr.1/10 ianuarie 2018 emis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală în dosarul nr. 4453/1/2015. În baza art.275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea prezentei cauze rămân în sarcina statului. În temeiul art.275 alin. (6) Cod procedură penală, onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatorul inculpat, până la prezentarea apărătorului ales, în cuantum de 80 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 24 septembrie 2019. Cu opinia separată, în sensul respingerii, ca nefondată, a contestaţiei formulate de inculpatul Mazăre Radu Ştefan împotriva încheierii din 13 septembrie 2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 4453/1/2015”, se precizează în minuta ședinței.

Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare cu executare pe data de 8 februarie 2019 când se afla în Madagascar. În această speță el a fost acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri, prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro.

Ulterior, pe data de 3 mai 2019, Mazăre a mai primit, în primă instanță, o condamnare de 9 ani și 10 luni de închisoare în „dosarul Polaris” fiind acuzat de trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese. procurorii DNA susțin că ar fi primit mită 8 milioane de euro și 8 milioane de lei pentru a ajuta o companie să câștige mai multe licitații.

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW