Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Radu Mazăre ar putea fi trimis înapoi în Madagascar. Autoritățile străine intenționează să reia procedura de extrădare în România pentru că ar fi fost nelegală

By Daniela Eremia , in Justitie Stirile zilei , at 23 ianuarie 2020 Etichete: , , ,

Ministerul Justiției din Madagascar a sesizat autoritățile din țara noastră cu privire la procedura de extrădare în cazul lui Radu Mazăre, potrivit unui document prezentat de avocatul fostului edil al Constanței, în procesul în care acesta cere eliberarea din închisoare.

Autoritățile din Madagascar doresc să reia procedura pentru extrădarea lui Mazăre pentru că  ar fi fost nelegală, iar pentru asta Radu Mazăre trebuie trimis înapoi.

Solicitarea Ministerului Justiției din Madagascar

„Prin adresa sa din data de 05 august 2019, Ministrul Justiției din România solicită acordul Ministerului Justiției din Madagascar pentru a-l judeca pe domnul MAZARE Radu Ştefan pentru actele comise înainte de a-l preda autorităților române. Având în vedere faptul că statul român şi Madagascar nu au încheiată nicio convenție bilaterală în materie de extrădare, aceasta trebuie angajată potrivit prevederilor Legii 2017-027 din 29 ianuarie 2018 privind cooperarea internațională în materie penală, precum și prevederilor Codului de procedură penală al Madagascarului.

(…)Pentru orice eventualitate, ne revine obligația de a rezuma faptul că orice cerere de extrădare trebuie să facă obiectul unei audieri publice contradictorii în fața instanței teritoriale competente. Este prevăzut un drept de recurs cu privire la hotărârea judecătorească, dacă va fi cazul”, se arată în document.

Astfel, autoritățile din Madagascar au cerut ca Radu Mazăre să fie adus, pe cheltuiala statului român, înapoi în Madagascar, pentru a se relua procedura de extrădare.

„Se face referire la două  adrese. Cea din august vizează altă cauză și este vorba despre solicitare înființării de a proceda mai departe la judecarea cauzei. A doua, nu știe nimeni ce conține. Adresa din august vine să completeze adresa din iunie. Această solicitare este din alt dosar, însă ca probă vizează procedura de extrădare, care face obiectul prezentei cauze.  În adresa, citez „MJ din Madagascar recunoaște că în cazul lui Mazăre nu s-a făcut o extrădare legala”… În orice caz, o procedură de extrădare se încheie cu o decizie a păstrătorului sigiliului adică MJ”. Instanța trebuie să ia în considerare. Adresa din august este în alt dosar, cea din iunie are treabă cu extrădarea. Suntem gata să reluam procedura de extrădare, cerem să fie adus Mazăre, pe cheltuiala lor (statul român)”.

Avocat: Prezentarea condamnatului la Penitenciarul Rahova s-a produs împotriva voinței lui

Avocatul edilului le-a cerut magistraților admită contestația lui Radu Mazăre și să se constate că există un caz de împiedicare a continuării pedepsei.

„Prezentarea condamnatului la Penitenciarul Rahova s-a produs împotriva voinței lui. Pe fond, să constatați nulitatea… dispuneți nulitatea procedurii de extrădare precum și a actelor subsecvente, punerea în libertate a condamnatului și în subsidiar cererea statului malgas de a fi retrimis Mazăre în Madagascar. Procesul verbal prin care escorta l-a preluat, predat și depus pe Mazăre”, a spus acesta.

Mazăre: A început printr-o procedură de extrădare legală și s-a încheiat printr-o procedură frauduloasă.

Prezent în sala de judecată, Radu Mazăre a declarat:

„Sigur că numele meu este și notoriu și controversat. Am făcut și greșeli, m-am și fălit. Am încercat să fac lucruri bune. Rapiditatea procedurii de extrădare s-a datorat tocmai notorietății mele. M-am gândit și m-am întrebat, nu am mai văzut niciun cetățean român pentru care MJ să lucreze în weekend, pentru care s-a cerut extrădarea într-o zi. Acolo fiind, s-au făcut presiuni asupra mea de către șeful interpol de acolo. Eu am cerut să fiu dus în fața unui judecător. Am fost împachetat și trimis așa, fără să mă înfățișez în fața unui jude. Nu critic sentința instanței de fond singurul lucru pe care l-am solicitat a fost să fiu în fața unui judecător. A început printr-o procedură de extrădare legală și s-a încheiat printr-o procedură frauduloasă. Scopul este evident. Vorbea doamna procuror că ne-am referit la corespondenți interpol. Cei de acolo s-au arătat la data respectivă foarte grăbiți să mă predea. România ca stat european unde dreptul este respectat ar fi trebuit să verifice drepturile pe care le statuează convenția. De acolo puteam să fiu predat de oricine. Vă mulțumesc”.

Radu Mazăre, extrădat din Madagascar

Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare cu executare pe data de 8 februarie 2019 când se afla în Madagascar. În această speță el a fost acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri, prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro.

Ulterior, pe data de 3 mai 2019, Mazăre a mai primit, în primă instanță, o condamnare de 9 ani și 10 luni de închisoare în „dosarul Polaris” fiind acuzat de trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese. procurorii DNA susțin că ar fi primit mită 8 milioane de euro și 8 milioane de lei pentru a ajuta o companie să câștige mai multe licitații.

În urma condamnării, Mazăre a fost extrădat din Madagascar.

Într-un proces de la sfârșitul anului 2019, în care a cerut, fără succes, eliberarea, Mazăre a spus în instanță că procedurile prin care a fost adus în țară au fost încălcate.

,,M-am tot întrebat dacă se poate realiza o dreptate, nu vreau sa discut cuantumul pedepsei, eu discut modul de punere în executare și ma întrebam dacă se poate face o dreptate prin nedreptate. Am simțit pe toată perioada în care am fost arestat în Madagascar, am simțit că e în neregulă. 6 zile am fost într-un birou Interpol. Nu mi-au fost arătate acte. Șeful Interpol a venit la mine și m-a amenințat să semnez să mă întorc în România de bunăvoie. Nu mi-am dat acest consimțământ. (…) M-au luat pe sus ca pe un pachet și m-au adus în România cu încălcarea tuturor drepturilor mele. Consider că mă aflu într-o detenție nelegală, cu încălcarea procedurilor”, a susținut Mazăre.

Sursă foto: Inquam Photos/George Călin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More Information here on that Topic: mainnews.ro/radu-mazare-ar-putea-fi-trimis-inapoi-in-madagascar-autoritatile-straine-intentioneaza-sa-reia-procedura-de-extradare-in-romania-pentru-ca-ar-fi-fost-nelegala/ […]

  • … [Trackback]

    […] There you can find 17993 additional Info on that Topic: mainnews.ro/radu-mazare-ar-putea-fi-trimis-inapoi-in-madagascar-autoritatile-straine-intentioneaza-sa-reia-procedura-de-extradare-in-romania-pentru-ca-ar-fi-fost-nelegala/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *