Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Radiografia scenei politice: Cum se poziționează principalele partide înaintea alegerilor locale și parlamentare

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 15 iunie 2020 Etichete: , , , ,

Partidele politice se pregătesc de alegerile locale și parlamentare, tururile de scrutin urmând să aibă loc in toamna, respectiv iarna acestui an. Deși pandemia a amânat alegerile locale, politicienii au încercat să profite de situație și să câștige procente. Pe de altă parte, marile partide au avut și de pierdut. Formațiunea de la guvernare a fost intens criticată din cauza măsurilor dispuse în pandemie și a modului de comunicare, în timp ce principalul partid din opoziție , PSD, continuă să meargă pe un trend descendent, cauza principală fiind, în viziunea unora dintre liderii consacrați, abordarea conducerii interimare  a partidului.

PNL, criticat pentru măsurile luate în pandemie

Guvernul Orban a fost criticat de partidele de opoziție, în special de PSD, pentru măsurile luate în timpul pandemiei de coronavirus, social-democrații susținând că economia țării a fost grav afectată. Conform Opoziției, din cauza regulilor impuse de guvernanți, sute de mii de români au rămas fără locuri de muncă, iar zeci de mii de firme sunt în pragul falimentului.

PSD susține că până în prezent, liberalii au pierdut peste 35 de miliarde de euro din banii românilor.

O altă acuzație adusa liberalilor a fost aceea că nu au livrat suficiente echipamente de protecție pentru cadrele medicale aflate în prima linie în lupta cu coronavirusul. În apărare, guvernarea susține că stocurile de materiale de protecție au fost goale, acuzând fostul Guvern PSD că nu s-a ocupat de acest lucru.

Analiștii politici susțin ca, in ciuda criticilor, PNL nu a pierdut procente în rândul alegătorilor după pandemia de coronavirus.

„PNL nu a ieșit deloc slăbit din cele două luni și jumătate care au trecut de la declanșarea stării de urgență. PNL-ul a fost favorizat de faptul că era la Guvernare, că reprezentanții săi direcți, Orban, miniștri, sau indirecți, Klaus Iohannis, au avut întotdeauna prima pagină, și asta a contribuit la întărirea partidului și vedem sondajele de opinie care indică un PNL mai puternic astăzi decât cu un an în urmă”, a declarat pentru mainnews.ro politologul Cristian Pîrvulescu.

O fotografie postată de social-democratul Eugen Teodorovici a provocat revoltă pe Facebook, atât din partea cetățenilor, cât și din partea Opoziției. Au fost voci care au spus că PNL a pierdut voturi din cauza respectivei poze. Ludovic Orban și alți membrii ai Guvernului au fost surprinși, în timpul unei ședințe, într-o atmosferă relaxată, fumând și consumând băuturi alcoolice, în incinta Guvernului.

Guvernanții au fost criticați pentru că au încălcat legea, fumând in spațiu închis, și pentru că nu au respectat regulile de distanțare socială impuse populației în contextul pandemiei.

Ludovic Orban împreună cu alți patru membri ai Guvernului au fost amendați de polițiștii cu suma de 5.000 de lei.

Partidele parlamentare amenință cu moțiunea de cenzură

ALDE, Pro România și PSD anunță că vor depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban dacă pensiile nu vor fi majorate.

„Discutăm despre depunerea unei moţiuni de cenzură având în vedere neputinţa şi incompetenţa acestui Guvern. Cei de la PSD au pus problema, după părerea mea foarte corect, că, dacă PNL nu va respecta legea referitoare la majorarea punctului de pensie cu 40%, acesta este un motiv suplimentar de depunere a unei moţiuni de cenzură”, a precizat Tăriceanu.

Momentan, PNL susține că pensiile vor fi mărite, dar nu cu 40%.

PSD, principalul partid de opoziție , cădere în sondaje

În Partidul Social Democrat au reînceput tensiunile între lideri, odată cu apropierea Congresului unde va fi aleasă o conducere statutară care să ducă partidul în alegerile locale și parlamentare din 2020. În interiorul partidului se înmulțesc criticile la adresa conducerii interimare asigurate de Ciolacu-Stănescu, fiind voci care îl contestă pe Marcel Ciolacu la șefia PSD.

Codrin Ștefănescu își asumă public critica la adresa actualei conduceri interimare. Acesta a scris un mesaj pe contul său de socializare în care îndeamnă colegii social-democrați să își recupereze urgent partidul: „Puciștii de ieri, școliți în tot felul de academii secrete, noi conducători de azi!”.

„În ultima vreme suntem criticați tocmai de cei care au crezut în noi și ne-au votat! Și au dreptate, asta-i clar! Limpede ca lumina zilei. Se vede din spațiu că PSD a devenit o penibilă anexă a PNL și a lui Iohannis. Că suntem timizi și speriați să nu ne supărăm șefii din umbră! Că ne delimităm, la ordin, de toate mesaje din trecut! Că numele Dragnea, Codrin, Olguța, Șerban, Pleșoianu, Nicolicea, Iordache etc., sunt interzise de noua conducere a PSD. Că partidul este predat la cheie unor securici care urăsc de moarte acest partid. Pucistii de ieri, scoliti in tot felul de academii secrete, noii conducātori de azi! (…) Gata! Ajunge! Parlamentarii, primarii, liderii judeteni, sutele de mii de membri ai PSD trebuie sā-si recupereze urgent partidul!”, a scris Codrin Ștefănescu, pe Facebook.

Social-democrații se întorc împotriva propriului lider

Marcel Ciolacu a fost criticat de Klaus Iohannis, de colegii din partid, dar și de către parlamentarii din alte partide politice după ce Camera Deputaților a adoptat tacit, fără dezbatere, un proiect de lege care acorda autonomie administrativă „Ținutului Secuiesc”, inițiativă legislativă depusă de deputații UDMR înainte de Crăciun. Propunerea a fost respinsă de către Senat, însă criticile la adresa lui Ciolacu nu au întârziat să apară.

Eugen Teodorovici, Viorica Dăncilă dar și Codrin Ștefănescu sunt voci care i-au cerut demisia lui Ciolacu din funcția de președinte al Camerei Deputaților, dar și din fruntea partidului PSD pentru că a permis să fie votată o astfel de lege.

În timpul unei conferințe de presă susținută pe 10 mai, Marcel Ciolacu a începutsă tremure, și-a pierdut echilibrul și era cât pe ce să cadă cu pupitrul. Ulterior, Paul Stănescu a declarat că Marcel Ciolacu a fost afectat foarte mult că a fost acuzat de președintele Klaus Iohannis de trădare națională, în urma proiectului de autonomie a „Ținutului Secuiesc”.

Ciolacu: Lupta politică este atât în exterior, cât și în interior

Marcel Ciolacu a anunțat că va candida la Congres cu un proiect politic și alături de o echipă. Social-democratul a vorbit și despre criticile care i-au fost aduse chiar din interiorul partidului.

„Lupta politică este atât în exterior, cât și în interior. În acest moment, eu sunt președinte interimar. Ce nu înțeleg anumiți colegi de-ai mei e că acesta este jocul pe care Iohannis și PNL și-l doresc. Nu poți să șubrezești un partid numai din atacuri externe, îți trebuie și un scenariu intern”, a spus el.

Un alt motiv de discută în PSD este faptul că procurorii de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) au cerut informații legate de cheltuielile din campania electorală a Partidului Social-Democrat (PSD). Verificările DNA ar fi plecat de la dosarul fostului trezorier al partidului, Mircea Drăghici, trimis deja în judecată de procurorii anticorupție. Informațiile recent apărute în spațiul public au stârnit reacția mai multor social-democrați.

Mihai Fifor: Nu a cerut nimeni date despre modul în care a fost derulată campania. O uriaşă minciună

Mihai Fifor spune că nu a cerut nimeni date despre modul în care a fost derulată campania electorală a PSD.

”Urmăresc de câteva ore bune noul „breaking news” legat de campania pentru prezidenţiale a Vioricăi Dăncilă, despre DNA, despre dosare, despre dat cu „subsemnatul”. Şi mă minunez. Am tot stat să mă gândesc dacă să postez despre bazaconia asta sau nu….însă pentru a nu lăsa urme de îndoială, scriu despre asta. Cel puţin până azi, din câte ştiu, şi ştiu, nu a cerut nimeni, dar nimeni, date despre modul în care a fost derulată campania electorală. Conform legii, va cere AEP, la controlul pe care, în mod normal şi legal îl va efectua”, a scris Fifor pe Facebook.

Codrin Ștefănescu: Ciolacu vrea să o trimită și la pușcărie pe fosta lui șefă

Fostul secretar general al PSD Codrin Ştefănescu îl acuză pe actualul lider interimar al partidului, Marcel Ciolacu că “vrea să o trimită la pușcărie” pe Viorica Dăncilă.

”Dupā ce i-a tras covorul de sub picioare, cu maxim ajutor de specialitate, Ciolacu vrea sā o trimitā si la puscārie pe fosta lui sefā. In fata cāreia se ploconea cu respect si adoratie când era prim-ministru, aşa cum fācea si pe vremea lui Dragnea în faţa şefului suprem. Asta înseamnă sā fii absolvent de academie secretā! Şi voi, unii dintre colegii mei, îmi cereţi sā susţin aşa ceva? Glumiţi”, a scris Ştefănescu pe Facebook.

Criza generată de coronavirus, problemă pentru Ciolacu

Criza generată de pandemia de coronavirus i-a creat o problemă liderului interimar al PSD, susțin analiștii politici, fiindcă, inițial, liderul interimar a încercat să profite de situație pentru a ataca Guvernul liberal, însă modul în care Executivul s-a adaptat situației create de virus, i-a creat probleme lui Ciolacu fiindcă acesta nu are legitimitate în Congres.

„Evident, opoziția din interiorul partidului, care a existat permanent, a început să se manifeste, nemulțumirile au început să apară, sondajele pot fi interpretate pozitiv sau negativ, în funcție de interese, pentru că PSD stă mai bine decât anul trecut, dar mai prost decât acum patru ani, și atunci evident că baronii care au fost nemulțumiți de angajamentele făcute de Ciolacu s-au folosit de acest prilej pentru a ataca.

Dar în realitate nu există un consens, sunt mai degrabă tatonări și încă o dovadă de slăbiciune. Un partid care înaintea alegerilor trece prin astfel de momente nu este un partid puternic și se vorbește deja despre o conducere doar pe o perioadă limitată, până la Congresul ordinar, unde se va alege o altă conducere”, a declarat politologul Cristian Pîrvulescu pentru mainnews.ro.

Imas: PSD și PNL, în scădere în sondaje/ PRO România, câștigător în perioada de pandemie

Conform ultimului sondaj realizat de IMAS la comanda Europa FM, PNL continuă să scadă în intențiile de vot, ajungând în luna mai la 32,6%, cu 14,4% mai puțin comparativ cu lua mai.

Și social-democrații au fost afectați de pandemie. Conform sondajului, aceștia au ajuns în luna mai la 23% în intențiile de vot, față de 24,8% în aprilie.

Partidul care a crescut în perioada pandemiei de coronavirus este Pro România, care a înregistrat o creștere de 3 puncte procentuale față de luna aprilie, fiind plasat la 11,2%, față de 3,8% în luna marti.

Clasamentul partidelor în luna mai comparativ cu aprilie

PNL – 32,6% (-0,4%)

PSD – 23% (-1,8%)

USR – 11,6% (+0,8%)

Pro România – 11,2% (+3%)

PLUS – 5,1% (menținere)

UDMR – 5,1% (-0,4%)

ALDE – 4,2% (-0,2%)

PMP – 3,7% (+0,3%)

USR-PLUS, dispărut din peisaj

Conform analiștilor politici, USR se află la jumătatea scorului de anul trecut, fiindcă pe deoparte a avut o serie de discursuri ambigue legate de venirea la guvernare în noiembrie, iar apoi, fiindcă nu a știut să comunice pe perioada pandemiei și nu s-a făcut observat. Toată atenția a fost îndreptată spre PNL și Guvernul Orban.

Cât despre PMP, formațiunea pare că se apropie liberali, însă, politologul Cristian Pîrvulescu susține că este un partid care pare să se evapore. În sondajele de opinie este în cădere liberă.

ALDE, PSD şi Pro România poartă negocieri pentru formarea unei coaliţii în vederea participării la următoarele alegeri locale şi parlamentare, a anunţat preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

„Sunt în momentul de faţă discuţii între noi, ALDE, PSD şi Pro România pentru formarea unei coaliţii care să participe la următoarele alegeri locale şi parlamentare. (…) Credem că avem o şansă reală la următoarele alegeri mergând într-o coaliţie de centru-stânga”, a afirmat Tăriceanu.

Comentarii


  • PNL, criticat pentru măsurile luate în pandemie de ce nu scrieti corect jurnalstii p*lii? CORECT ERA: PNL, criticat DE CATRE IDIOTI pentru măsurile luate în pandemie

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *