Sunday, June 23, 2024
Jurnalism corect


R. Moldova va plăti un avans către Gazprom de teama sistării livrărilor de la 1 octombrie

By Ana Teșcan , in Republica Moldova Stirile zilei , at 27 septembrie 2022 Etichete: , , , , , , , , , ,

Republica Moldova este gata să facă o plată către Gazprom pentru livrările de gaz din această lună, pentru a atenua temerile că gigantul rus ar putea reduce sau întrerupe livrările de la 1 octombrie, a declarat luni, 27 septembrie, viceprim-ministrul Andrei Spînu, conform Reuters.

„În zilele următoare, Moldovagaz va plăti Gazprom un avans în valoare de 33,89 milioane de dolari (169.223.340 RON) pentru luna septembrie”, a spus Spînu în declarațiile difuzate la Pro TV Chișinău.

Compania de gaze de stat din Republica Moldova a plătit Gazprom pentru luna august, dar un oficial al companiei a declarat anterior pentru Reuters că se străduiește să facă plata avansului de 50% pentru septembrie, în valoare de 33,89 milioane de dolari.

Amintim că Gazprom a fost de acord să aștepte până la 1 septembrie plata unui avans din partea Republicii Moldova pentru livrările de gaze din august, a anunțat compania rusă, într-un comunicat transmis luni, 22 august. Decizia a fost luată în condițiile în care Moldovagaz nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale față de Gazprom de a plăti un avans pentru livrările de gaze în august 2022.

În acest sens, Moldovagaz s-a adresat la Gazprom cu solicitarea de a amâna plata avansului până la 1 septembrie 2022. Detalii aici.

R. Moldova caută surse alternative

„Nu avem încredere că Gazprom va continua să furnizeze gaze Moldovei după 1 octombrie. De la această dată, prețul pentru Moldova conform actualului contract ar trebui să fie semnificativ mai mic. În cazul în care livrările sunt reduse sau oprite, analizăm posibilitatea livrărilor de resurse energetice din surse alternative”, a declarat președintele Maia Sandu, conform sursei citate. 

Spînu a spus că Moldova ar putea să nu știe despre o reducere a aprovizionării până în „ultimul moment”. Dar în acest caz, el a spus că Moldova va primi gaze la prețurile pieței prin conducta Iași-Chișinău care circulă din România.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit-o marți, 13 septembrie, la Palatul Victoria, pe Natalia Gavriliță, șefa Guvernului de la Chișinău, Republica Moldova.

Conform unui comunicat de presă al Executivului român, în cadrul disucțiilor a fost analizat stadiul implementării proiectelor concrete destinate sprijinirii Republicii Moldova, în domenii care vizează aprovizionarea cu energie și gaz, asigurarea finanțărilor din pachetul de 100 de milioane de euro, precum și sprijinul bugetar direct de 10 de milioane de euro.

Cei doi au vorbit, între altele, despre fluidizarea traficului de la granițe, dar și despre gazele pentru R. Moldova.

„Nu ne îngrijorează luna octombrie”, a mai spus Spînu, adăugând că în depozitele din România sunt peste 30 de milioane de metri cubi de gaze și că consumul de gaze va scădea în octombrie din cauza trecerii la păcură.

Viceprim-ministrul Republicii Moldova a mai menționat că un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru cumpărarea de gaze din surse alternative ar fi suficient pentru 170 de milioane de metri cubi de gaz.

Moldova a declarat anterior că Gazprom ar putea întrerupe gazul dacă nu este îndeplinită o condiție contractuală – finalizarea unui audit al datoriei acumulate pentru aprovizionare, estimată la 709 milioane de dolari.

CITEȘTE ȘI: Maia Sandu: Transnistria va primi gaz din România doar dacă va plăti

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW