Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


R. Moldova a cerut sisteme de apărare antiaeriană / Maia Sandu: Înțelegem că Ucraina este o prioritate, dar sperăm să primim și noi

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 20 ianuarie 2023 Etichete: , , , , ,

Republica Moldova le-a cerut aliaților să îi întărească apărarea anti-aeriană, pe fondul amenințărilor invaziei ruse în Ucraina, a declarat președintele Maia Sandu într-un interviu acordat Reuters în marja Forumului Economic de la Davos. Liderul de la Chișinău a mai menționat că eforturile Federației Ruse de a destabiliza țara au eșuat în anul 2022, deși acest lucru nu ar presupune că „a renunțat” la astfel de tentative.

Am cerut sisteme de apărare antiaeriană și de supraveghere aeriană. Înțelegem că Ucraina este o prioritate din acest punct de vedere, dar sperăm să primim și noi ceva”, a spus președintele Republicii Moldova, într-un interviu publicat joi seară.

Maia Sandu a mai vorbit despre încercările „eșuate” ale Federației Ruse de a destabiliza R.Moldova de pe parcursul anului 2022.

Rusia a încercat să mobilizeze grupările corupte din Moldova și partidele pro-ruse pentru a schimba Guvernul, Parlamentul și Președinția. Nu înseamnă că acum a renunțat, dar până în acest moment am reușit să menținem stabilitatea”, a adăugat Maia Sandu.

Președintele țării vecine a menționat, în schimb, că integrarea în Uniunea Europeană reprezintă „singura șansă de a supraviețui ca democrație în aceste timpuri complicate și în această regiune complicată”.

Totodată, liderul de la Chișinău a mai precizat că, deși Gazprom continuă livrările de gaz în regiunea separatistă Transnistria, restul țării a început să „se elibereze de dependența de gaz rusesc” și să cumpere gaz de pe piețele europene.

Sandu a făcut un apel către comunitatea internațională de a acorda ajutoare financiare în valoare de cel puțin 600 de milioane de euro, valoarea primită de R.Moldova pe parcusul anului 2022.

Sursă foto: Maia Sandu / Facebook

Comentarii