Sunday, December 10, 2023
Jurnalism corect


Putin vrea ca Andrei Troșev să conducă mercenarii Wagner. Cum a ajuns în „grațiile” liderului de la Kremlin

By Dragomir Georgiana , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 16 iulie 2023 Etichete: , , , , ,

Președintele Vladimir Putin le-a propus luptătorilor Wagner, un nou șef, în persoana lui Andrei Troșev, poreclit „Sedoi”(n.r. „căruntul” -traducere din limba rusă”), transmit CNN și Reuters. Troșev pare să fie pe placul lui Putin, fiind decorat cu Ordinul „Steaua Roșie”. 

Troșev a  luptat în Afganistan în timpul războiului de zece ani al Uniunii Sovietice în această țară, iar după căderea Uniunii Sovietice, a servit în Caucazul de Nord în armata rusă și apoi a fost comandant în SOBR, o unitate de forțe speciale de reacție rapidă a Ministerului rus de Interne, relatează sursele citate.

„Sedoi” figurează în documentele de sancțiuni impuse Rusiei, după declanșarea războiului din Ucraina. Conform Uniunii Europene, Troshev este „directorul executiv (șef de stat major) al grupului Wagner” și membru fondator al acestuia. „Andrei Troșev este direct implicat în operațiunile militare ale Grupului Wagner în Siria”, a precizat UE, într-un document din 2021, citat de CNN.

Potrivit unor fotografii din presa rusă, Troșev este „apropiat” de Putin și ar el ar fi condus grupul paramilitar pe frontul ucrainean în cele 16 luni ale „operaţiunii speciale militare”, motivul principal care ar sta la baza susținerii de către liderul de la Kremlin, notează sursele amintite.

Reamintim, la sfârșitul lunii iunie ac, Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, a pornit o revoltă împotriva armatei ruse. Ulterior, Prigojin și-a retras luptătorii pentru a nu „vărsa sânge”. Pentru a nu ajunge la închisoare sau chiar ucis, Prigojin ar fi acceptat să se mute la Belarus, potrivit presei internaționale.

CITEȘTE ȘI:  Cine este Prigojin, poreclit „bucătarul lui Putin”, cel care vrea să distrugă armata rusă

Sursă foto: Reuters

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW