Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Putin le oferă cetăţenie rusă străinilor care luptă pentru Moscova şi familiilor acestora

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 4 ianuarie 2024 Etichete: , ,

Vladimir Putin a emis un decret care permite cetățenilor străini care participă în luptele pentru Rusia în Ucraina să dobândească cetățenia rusă pentru ei și pentru familiile lor, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Conform decretului, cei care au semnat acorduri în timpul ceea ce Rusia denumește „operațiune militară specială” în Ucraina au posibilitatea să solicite obținerea pașapoartelor rusești pentru ei înșiși și pentru membrii familiei lor, inclusiv soți, copii și părinți. Aceștia trebuie să prezinte documente care atestă semnarea contractelor pentru o perioadă de cel puțin un an.

Persoanele eligibile pentru această prevedere includ cei care au semnat contracte cu forțele armate regulate sau cu alte „formațiuni militare”, o descriere care ar putea acoperi grupuri precum organizația de mercenari Wagner. Măsura pare să fie concepută pentru a oferi stimulente suplimentare străinilor cu experiență militară pentru a-i atrage să se alăture forțelor rusești.

Datele cu privire la numărul exact de străini implicați în conflictul din Ucraina alături de forțele ruse nu sunt publicate de Moscova. Cu toate acestea, în trecut, Reuters a relatat despre cubanezi care s-au înrolat în armată în schimbul unor bonusuri echivalente cu valoarea a peste 100 de salarii medii lunare cubaneze. De asemenea, s-a menționat recrutarea a trei africani de către organizația de mercenari Wagner, doi dintre aceștia pierzându-și viața în luptă.

Conform unui raport declasificat al serviciilor de informații americane, Rusia a avut 315.000 de soldați morți și răniți în războiul din Ucraina, ceea ce reprezintă aproape 90% din personalul pe care îl avea la începutul conflictului. Aceste informații au fost dezvăluite de o sursă familiarizată cu raportul și prezentate Reuters luna trecută.

În septembrie 2022, Rusia a desfășurat o mobilizare de 300.000 de persoane, fiind prima astfel de acțiune de la cel de-al Doilea Război Mondial. Au existat speculații constante privind posibilitatea repetării acestei mișcări, chiar după alegerile prezidențiale anticipate din martie, unde se anticipa că Putin va câștiga fără probleme un nou mandat de șase ani. Cu toate acestea, Kremlinul a afirmat în mod repetat că o nouă mobilizare nu este necesară, argumentând că sute de mii de bărbați au semnat, în mod voluntar, contracte anul trecut pentru a deveni soldați profesioniști.

Atât Rusia, cât și Ucraina nu au făcut publice detalii despre amploarea pierderilor suferite în cele 22 de luni de conflict. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în luna precedentă că armata sa a propus mobilizarea suplimentară a între 450.000 și 500.000 de oameni, iar parlamentul de la Kiev a început joi să analizeze un proiect de lege controversat care vizează să intensifice și să extindă regulile privind mobilizarea.

foto: Kremlin.ru

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW