Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Putin: Belgia ”a apărut pe harta lumii” datorită Rusiei

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 7 martie 2024 Etichete: , ,

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat la Festivalul Mondial al Tineretului de la Sirius, Rusia, că Belgia a devenit un stat independent în mare parte datorită Rusiei și poziției acesteia. Cu toate acestea, Putin nu a detaliat în ce mod exact, oferind astfel o nouă perspectivă revizionistă asupra istoriei în contextul conflictului din Ucraina. Această declarație a fost consemnată de Le Figaro.

Rusia ”are propria istorie cu un număr de ţări din întreaga lume”, a dat el asigurări miercuri.

Potrivit publicației, în 1970, o regiune a fostului Imperiu Austriac, care astăzi corespunde Belgiei, s-a răsculat și a proclamat independența sub numele de Statele Unite Belgiene, însă autoritățile imperiale austriece și-au restabilit rapid controlul.

Înainte de abolirea monarhiei în 1792, regele Ludovic al XVI-lea al Franței a declarat război Austriei și a cucerit provinciile belgiene disputate, pe care ulterior le-a anexat și reorganizat ca departamente.

După revoltele napoleoniene, Congresul de la Viena a redus la forme politice Belgia și Luxemburgul de astăzi, plasându-le sub conducerea prințului Țărilor de Jos. Tensiunile legate de chestiuni religioase, financiare și lingvistice au alimentat o revoluție în 1830.

În timpul revoluției, Franța s-a revoltat împotriva domniei regelui Charles al X-lea, fiind condusă de penultimul rege al Franței, Louis-Philippe.

Belgia și-a declarat independența, iar regele Țărilor de Jos a cerut sprijinul Sfintei Alianțe pentru a-și restabili autoritatea.

Singura țară care a intervenit militar a fost Rusia. Sub conducerea țarului Nicolae I, cunoscut sub numele de „Jandarmul Europei”, Rusia a trimis trupe în regiune pentru a înăbuși revolta. Pentru Nicolae I, această revoluție a reprezentat o insultă personală, deoarece fiica sa era căsătorită cu prințul moștenitor al Țărilor de Jos.

În cele din urmă, armata rusă a reușit să înăbușe Revolta de la Varșovia din Polonia, evitând să avanseze către Belgia.

Prin intermediul unor negocieri, noul rege al Belgiei a devenit Leopold I, din Casa de Saxa-Cobourg și Gotha, care s-a căsătorit cu fiica lui Louis-Philippe I, Louise d’Orléans.

Regatul Unit a avut ca obiectiv să împiedice Franța să controleze portul Antwerpen, o preocupare constantă în politica britanică.

La fel ca regimul lui Louis-Philippe, care o considera ilegitimă, Țarul Nicolae I a întârziat recunoașterea independenței Belgiei.

foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW