Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Putin a semnat decizia de retragere a Rusiei din acordul care interzice testele nucleare

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 2 noiembrie 2023 Etichete: , , ,

Președintele rus Vladimir Putin a semnat joi, 2 noiembrie, legea de retragere a ratificării Tratatului privind Interzicerea Testelor Nucleare (TICEN/CTBT) într-un context în care Rusia se confruntă cu Războiul din Ucraina și o criză cu Occidentul, conform informațiilor furnizate de AFP, potrivit news.ro.

Legea, publicată pe portalul oficial de informaţii juridice, a fost adoptată de Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, la sfârşitul lui octombrie. Tratatul a fost aprobat de Adunarea Generală a ONU în septembrie 1996 și deschis pentru ratificare. Rusia a ratificat acest tratat în anul 2000. La începutul lui octombrie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că țara sa ar putea revoca ratificarea TICEN într-un răspuns la faptul că Statele Unite nu l-au ratificat niciodată.

„Nu sunt pregătit să spun dacă trebuie sau nu să reluăm testele” nucleare, adăuga el, lăudând însă dezvoltarea unor noi rachete extrem de puternice care pot transporta ogive nucleare.

De la începutul Războiului din Ucraina în februarie 2022, președintele rus a amenințat cu posibilitatea utilizării armelor nucleare și a amplasat armament nuclear tactic în Belarus, unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi, în vara anului 2023. Legea de revocare a ratificării Tratatului a fost mai întâi adoptată de către Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, și apoi aprobată în unanimitate de Consiliul Federației la sfârșitul lunii octombrie.

Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a caracterizat acest vot ca fiind un „răspuns la comportamentul dezagreabil al Statelor Unite în ceea ce privește angajamentele lor privind menținerea securității la nivel global.” La sfârșitul lunii octombrie, Rusia a efectuat teste cu rachete balistice, pregătindu-și forțele pentru un „atac nuclear masiv” în caz de necesitate.

Conform doctrinei militare ruse, utilizarea armelor nucleare ar fi de natură „strict defensivă” în cazul unui atac asupra Rusiei cu arme de distrugere în masă sau în cazul unei agresiuni cu armament convențional care ar amenința existența statului rus. În februarie, Rusia a suspendat participarea sa la Tratatul privind Reducerea Armelor Strategice (New START), semnat cu Statele Unite în 2010, reprezentând ultimul acord bilateral nuclear care leaga Rusia și Statele Unite.

FOTO: Kremlin.ru

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW