Sunday, April 21, 2024
Jurnalism corect


Putin a promulgat ieşirea Rusiei din tratatul care interzice testele nucleare

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 2 noiembrie 2023

Președintele rus Vladimir Putin a semnat joi, 2 noiembrie, o lege care retrage ratificarea Rusiei a tratatului global care interzice teste nucleare, o mișcare condamnată de organizația care promovează respectarea acestui important pact de control al armelor, notează Reuters

Moscova susține că deratificarea sa a Tratatului Cuprinzător de Interzicere a Testelor Nucleare (CTBT) are doar scopul de a aduce Rusia în acord cu Statele Unite, care au semnat, dar nu au ratificat niciodată tratatul. Diplomații ruși afirmă că Rusia nu va relua teste nucleare decât dacă Washingtonul o va face.

Ei susțin, de asemenea, că această mișcare nu va schimba postura nucleară a Rusiei, care deține cel mai mare arsenal nuclear din lume, nici modul în care împărtășește informații despre activitățile sale nucleare, deoarece Moscova va rămâne semnatar al tratatului. Cu toate acestea, unii experți occidentali în controlul armelor sunt îngrijorați că Rusia ar putea aborda un test nuclear pentru a intimida și a stârni frică în contextul războiului din Ucraina.

Pe 5 octombrie, Putin a declarat că nu este pregătit să spună dacă Rusia ar trebui sau nu să reia testele nucleare, după apeluri din partea unor experți în securitate ruși și parlamentari de a testa o bombă nucleară ca avertisment pentru Occident.

O astfel de mișcare, dacă ar avea loc, ar putea marca începutul unei noi ere de teste nucleare ale marilor puteri. Robert Floyd, șeful Organizației Tratatului Cuprinzător de Interzicere a Testelor Nucleare, ale cărei atribuții includ promovarea recunoașterii tratatului și dezvoltarea regimului său de verificare pentru a se asigura că niciun test nuclear nu rămâne nedetectat, a condamnat decizia Rusiei.

„Decizia de astăzi a Federației Ruse de a retrage ratificarea Tratatului Cuprinzător de Interzicere a Testelor Nucleare este foarte dezamăgitoare și profund regretabilă”, a declarat Floyd, care a încercat să influențeze oficiali ruși de rang înalt pentru a-i face să-și schimbe părerea.

Tratatul a stabilit o rețea globală de posturi de observație care pot detecta sunetul, unde de șoc sau poluarea radioactivă produsă de o explozie nucleară.

După destrămarea Uniunii Sovietice, Rusia nu a efectuat teste nucleare. Uniunea Sovietică a efectuat ultimul test în 1990, iar Statele Unite în 1992. În acest secol, nicio țară, cu excepția Coreei de Nord, nu a efectuat un test care implica o explozie nucleară.

Sursa foto: Kremlin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW