Friday, August 12, 2022
Jurnalism corect


Putem lua coronavirus prin mâncare sau de pe ambalajul alimentelor? Răspunsul ANPC

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 22 aprilie 2020 Etichete: , , , ,

Directorul general al ANPC, Paul Anghel, dă asigurări că nu există un risc real de contaminare cu Covid-19 prin consumul de alimente, adăugând că oricum există măsuri speciale de dezinfecție si igienizare în unitățile de vânzare cu amănuntul.

Șeful ANPC susține că nu există un risc real de infecție prin consumul de alimente și că nici nu există un risc real de contaminare prin atingerea ambalajelor.

„1. Nu exista risc real de infectie prin alimente
Din comunicările transmise de catre Organizatia Mondiala a Sanatații (OMS) si Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) rezulta ca nu exista nici un raport sau alte evidente de transmitere a bolii COVID -19 prin consumul de alimente.
Coronavirusurile nu se pot multiplica în alimente, ele au nevoie de un animal sau de o gazda umana pentru a se multiplica.
Nu exista informatii privind prezenta in aliment a virusului, supravietuirea acestuia in aliment si riscul de infectare a oamenilor.
2. Nu exista risc real de contaminare din ambalajele alimentare
Desi studiile recente arata ca virusul SARS-CoV-2 persista pana la 24 de ore pe carton si pana la cateva zile pe suprafete mai dure (otel, plastic) nu exista nicio dovada ca ambajele contaminate transmit infectia”, a scris șeful ANPC, pe pagina sa de Facebook.

Directorul ANPC a mai adăugat că în unitățile de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare au fost implementate măsuri de prevenție.

„3. Există reguli implementate de igiena si bune practici
Operatorii din domeniul alimentar au deja reglementate, implementate si verificate regulile de igiena, acestea avand ca scop evitarea contaminarii alimentelor cu agenti patogeni , inclusiv cu cei responsabili de COVID -19.
4. Exista masuri sociale suplimentare in contextul COVID-19
Cu toate acestea, pe perioada COVID -19 in unitatile din domeniul alimentar sunt necesare masuri suplimentare cum am ar fi :
➢ distantarea fizica ;
➢ evitarea contactelor externe;
➢ masuri suplimentare de igiena, acolo unde este cazul (de exemplu in unitatile de vanzare cu amanuntul, avand in vederea prezenta consumatorului);
➢ alte masuri de prevenire a raspundirii virusului si pentru situatiile in care s-a indentificat o persoana infectata.
5. Există măsuri speciale de dezinfecție si igienizare în unitățile de vânzare cu amănuntul

Paul Anghel a mai arătat că în plus față de măsurile de igienă curente, sunt necesare următoarele:

„➢ punerea la dispozitia consumatorilor a dezinfectantilor/servetelelor de unica folosinta la intrarea si iesirea din unitate ;
➢ informarea corecta si corespunzatoare a consumatorilor privind regulile de igiena;
➢ identificarea punctelelor de atingere cu risc si asigurarea ca ele sunt curatate si dezinfectate (cosuri cumparaturi, cantare , manere etc)”, a arătat Paul Anghel, în postarea sa.

In cazul vitrinelor deschise cu produsele alimentare, vanzarea poate fi asistata sau cu autoservire directa de catre consumator, fiind necesare urmatoarele :

– Vanzare asistata (preparate carne, branza, preparate culiniare gatite, brutarie si patiserie)
➢ spalarea frecventa a mainilor lucratorilor, utilizarea de manusi, curatarea si igienizarea tejghelelor, vitrinelor , tacamurilor si a tuturor suprafetelor cu care intra in contact produsul alimentar.
– Standurile de autoservire (produse panificate si patiserie)
➢ produsele de panificatie si patiserie vrac expuse in magazinele de vanzare cu amanuntul trebuie sa fie plasate in vitrine din plexiglas, fiind puse la dispozitie pungi si clesti, iar in cazul in care acestea se vand in standuri deschise cu autoservire trebuie sa fie plasate spre vanzare in ambalaje din plastic, celofan sau hartie. Ambalajele utilizate nu trebuie sa deterioreze produsul, iar informarea consumatorilor trebuie sa respecte legislatia in vigoare”.

sursa foto: Ziarul de Iași

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW