Sunday, June 23, 2024
Jurnalism corect


Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, despre acordul cu MAI: În consonanţă, până la ultima literă, cu toate reglementările stării de urgenţă

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 15 aprilie 2020 Etichete: , , , ,

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat miercuri că înțelegerea parafată cu Ministerul de Interne pentru Sărbătorile Pascale este în deplin acord cu reglementările din starea de urgență.

Acordul Patriarhiei cu MAI este în conţinutul său, până la ultima literă, în consonanţă cu toate reglementările stării de urgenţă în vigoare (valabile în spaţiul public, inclusiv al magazinelor alimentare, al farmaciilor etc). Poliţia Română nu ne asigură tuturor doar protecţia şi ordinea publică, ci face acum şi un gest major de civilitate creştină, un gest de cordialitate civică pentru care toţi cetăţenii ortodocşi ai acestei ţări îşi exprimă tăcut recunoştinţa. Mai puţin ideologii anticreştini mereu de serviciu. Suntem o ţară şi o societate edificate pe valorile culturale şi spirituale ale creştinismului, o societate tolerantă, solidară, civilizată. Nici creştinopată, nici creştinofobă”, a spus Vasile Bănescu pentru Agerpres.

Vasile Bănescu a oferit asigurări că voluntarii care vor fi acreditați pentru a credincioșilor Paşti şi Lumina vor fi echipați corespunzător, astfel încât să fie prevenită răspândirea COVID-19.

„A oferi, sub măsuri de protecţie totală şi perfect legală, Paşti şi Lumina de Paşti celor care le solicită şi le primesc prin voluntari acreditaţi şi corespunzător echipaţi (mult mai bine decât curierii care ne aduc mâncare sau produse comandate online), a oferi aceste lucruri în deplină ordine, nu tuturor la întâmplare, este un gest pe care bunul simt, dublat acum atent şi de fireasca grijă faţă de ceilalţi, ne invită în mod firesc să îl salutăm, nu să îl criticăm. Învierea lui Hristos să ne aducă tuturor în suflet lumină, pace şi bucurie în starea de recluziune şi reflexivitate în care ne aflăm în acest an!”

Klaus Iohannis cere revizuirea acordului

Șeful statului a arătat că nu este de acord cu acordul dintre MAI și Patriarhia Română care vizează organizarea sărbătorilor pascale.

„Este regretabil să observăm, și în viața noastră, și în viața publică, că de multe ori cele mai bune intenții creează cele mai mari complicații. Așa se pare că se întâmplă și cu un așa-zis acord încheiat între Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă.

Probabil intențiile sunt foarte bune, dar nu s-a înțeles foarte bine ce se dorește acolo. Mulți români au înțeles că este cazul să ne relaxăm. Nu este cazul să ne relaxăm! Iar explicațiile care s-au dat au fost prea optimiste”, a declarat Klaus Iohannis.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat marți seară că, în urma unui acord semnat între BOR și MAI, s-au stabilit mai multe măsuri legate de Sărbătorile Pascale, printre care: pâinea binecuvântată (prescuri) va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri și sâmbătă, între orele 07:00-17:00, în toate parohiile. Distribuirea Sfintei lumini adusă de la Ierusalim se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică, sâmbătă seara, începând cu ora 20:00.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW