Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Purtarea măștilor, între mit și adevăr. Ce spun specialiștii

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 2 aprilie 2020 Etichete: , , ,

Oamenii se întreabă dacă este util sau nu să purtăm măști pe perioada pandemiei. În timp ce OMS recomandă ca doar bolnavii și cei care intră în contact direct cu ei să poarte măști, cercetătorii asiatici sunt de părere că masca ar trebui să fie purtată de toată lumea.

După cum știm deja, ce este grav este faptul că nu la toată lumea apar din prima simptomele de coronavirus.

Conform Guvernului Chinei, 30% dintre persoanele infectate şi contagioase nu au simptome, acestea ieșind la iveală mai târziu.

De asemenea, potrivit directorul Centrului pentru Controlul și Prevenția bolilor din SUA (CDC), 25%, adică unul din patru oameni infectați pot să nu prezinte simptome.

Din acest motiv este periculos să nu luăm nicio măsură de protecție, pentru că nu putem ști dacă suntem purtători ai virusului. Mai mult, putem intra în contact fără să vrem cu persoane purtătoare, dar care nu prezintă simptome.

Conform unui cercetător de la Universitatea din San Francisco, Jeremy Howard, banalul gest de a purta mască poate reduce rata de infectare cu peste 50%. Cum știm că există o criză de echipamente medicale la nivel modial, cercetătorul american recomandă chiar măștile confecționate în casă.

„Multe dintre recomandări se concentrează pe măştile N95. Sunt acele măşti pe care trebuie să le poarte personalul medical în timpul unor proceduri riscante care generează aerosoli şi în care virusul se poate lua din aer. Dacă nu aveţi acasă o sală de operaţii, nu aveţi nevoie de ele, lăsaţi-le spitalelor!(…) Avem nevoie de o barieră textilă între gura noastră şi oamenii din jur” – a explicat Jeremy Howard într-un interviu pentru The Washington Post.

Sunt patru măsuri de bază adoptate de autorități pentru a ține epidemia de coronavirus sub control, respectiv: testarea la scară largă, anchetele epidemiologice şi carantina aplicată cu stricteţe.

În Cehia, Slovacia, Bosnia-Herţegovina, Austria și Bulgaria este obligatoriu ca cetățenii să poarte măști.

Cum putem confecționa măști acasă și cât de utile sunt ele / Explicațiile cercetătorului american

„Studii făcute de Universitatea Cambridge arată că două straturi de bumbac funcţionează destul de bine, cercetătorii din Hong Kong au arătat că prosoapele de bucătărie de hârtie sunt perfecte pentru asta. Eu am luat un tricou şi am pus un şerveţel de hârtie între două straturi de tricou, le-am legat de cap. Când mă întorc acasă, arunc şerveţelul şi spăl bucata de tricou cu apă cu săpun.(…)Cel mai bine ar fi să folosim materiale deja testate de oamenii de ştiinţă. De exemplu un bumbac de bună calitate, cum ar fi un cearşaf mai vechi, ideal împreună cu prosoape de hârtie. Consiliul pentru protecţia consumatorilor din Hong Kong recomandă pe site-ul său folosirea prosoapelor de hârtie împreună cu o vizieră făcută dintr-o folie de plastic. Când am auzit prima oară de importanţa purtării măştilor, mie nu mi-a plăcut ideea de a ieşi mascat din casă, mă făcea să mă simt ciudat. Dar după ce am făcut asta o vreme, îmi dau seama că dacă eu nu port mască, îmi expun semenii, iar asta pare un lucru îngrozitor”, a explicat cercetătorului american.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *