Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Punctul de trecere de la Rafah a fost redeschis. 51 de români urmează să fie evacuați UPDATE

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 9 noiembrie 2023 Etichete: , , ,

UPDATE: MAE anunţă redeschiderea punctul de trecere Rafah, dintre Gaza şi Egipt, precizând că în aceste condiţii cei 51 de cetăţeni români şi membri de familie care aveau încă de miercuri permisiune de tranzit vor fi evacuaţi joi.

”În continuarea informaţiilor privind demersurile pentru evacuarea din Fâşia Gaza a cetăţenilor români şi membrilor de familie care au solicitat acest lucru, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, potrivit informaţiilor din teren, punctul de trecere a frontierei Rafah a fost redeschis, fiind reluat tranzitul pentru persoane. Astfel, astăzi vor continua procedurile de evacuare pentru cetăţenii statelor care primiseră, pentru data de 8 noiembrie a.c., permisiunea autorităţilor israeliene şi egiptene de a tranzita punctul de trecere Rafah către Republica Arabă Egipt (R.A.Egipt), inclusiv pentru cei 51 de cetăţeni români şi membri de familie”, transmite instituţia.

Știrea inițială

Punctul de trecere a frontierei Rafah, singurul prin care se poate ieși din Fâșia Gaza către Egipt, era închis joi dimineață. Potrivit informațiilor de la BBC, Hamas declară că dorește ca mai multe persoane rănite să poată părăsi Gaza înainte de a permite ieșirea cetățenilor străini, printre care se află și 51 de români, relatează news.ro.

Punctul de trecere dintre Gaza și Egipt, prin care au fost aduse convoaiele de ajutor și au ieșit cetățenii străini și persoanele rănite, a fost închis miercuri, conform agențiilor ONU, care au specificat că închiderea a avut loc din motive nespecificate.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a comunicat că evacuarea a 51 de cetățeni români și membri ai familiilor lor, programată pentru miercuri din Fâșia Gaza, nu a avut loc din cauza închiderii punctului de trecere de la Rafah. MAE a menționat că evacuarea va avea loc odată cu redeschiderea punctului de trecere. În același timp, miercuri seara, un avion a sosit la București cu 129 de cetățeni din România și Republica Moldova, evacuați din Gaza.

Vedant Patel, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, a menționat că punctul de trecere a frontierei Rafah a fost închis miercuri din cauza unei „circumstanțe de securitate” nespecificate. El a adăugat că oficialii americani colaborează cu Egiptul și Israelul pentru a-l redeschide. Evacuările cetățenilor cu pașapoarte străine prin acest punct de trecere au fost suspendate în weekend, după un atac israelian asupra unei ambulanțe care se îndrepta spre Rafah. Cu toate acestea, punctul de trecere a fost redeschis în zilele de luni și marți.

SUA anticipează că punctul de trecere controlat de Egipt va fi redeschis „la intervale regulate”, facilitând intrarea ajutoarelor în Fâșia Gaza și permitând cetățenilor străini să continue să părăsească zona, a declarat Patel. mai mult de 400 de cetățeni americani, membri ai familiilor și rezidenți permanenți, au părăsit deja Gaza de când persoanele cu pașapoarte străine au început să plece prin Rafah săptămâna trecută, a adăugat el.

„Aceasta este o situație extrem de dinamică. Punctul de trecere a frontierei s-a deschis în numeroase ocazii, facilitând ieșirea în siguranță pentru cetățenii străini care au solicitat acest lucru”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii