Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


PSD vrea să renegocieze cu PNL „rotativa” în Guvern

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 18 ianuarie 2023

Liderii Partidului Social Democrat doresc să renegocieze cu cei ai Partidului Național Liberal conducerea anumitor ministere în cadrul „rotativei” care ar urma să aibă loc în Guvern la finalul lunii mai, a transmis într-un comunicat secretarul general al PSD, Paul Stănescu. 

Încheiat pe 25 noiembrie 2021, acordul politic între PSD, PNL și UDMR, prevede că Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit un premier din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

În același timp, ministrul transporturilor din partea PSD, Sorin Grindeanu, va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Proiectelor Europene, condus în prezent de Marcel Boloș.

Ministrul Finanțelor din partea PSD, Adrian Câciu, va fi înlocuit de PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției, unde acum se află Cătălin Predoiu.

Totodată, coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD, Marian Neacșu, va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului, de care în prezent se ocupă Micea Abrudean.

PSD vrea altă formulă

Cu toate acestea, liderii PSD nu prea mai sunt de acord cu ceea ce tot ei au negociat în urmă cu ceva mai bine de un an și vor să pluseze. Semnalele în acest sens au fost date în ultima perioadă. Miercuri însă, secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a făcut publică dorința partidului său de a rediscuta conducerea anumitor ministere.

„(…)discuțiile despre menținerea sau rediscutarea conducerii ministerelor în cadrul rotației la guvernare trebuie să aibă loc dintr-un motiv foarte simplu: vrem să guvernăm eficient. Există un principiu în acest sens și în sport: nu schimbi jucătorii care performează.

Nu avem nevoie de episoade de haos politic, cum au existat până la intrarea PSD la guvernare. Din orice schimb de ministere trebuie să rezulte o formulă care să asigure în continuare buna guvernare. Dacă vom considera că este bine ca PSD și PNL să păstreze anumite ministere, atunci vom decide consensual, ca parteneri în coaliție. Nimeni nu trebuie să refuze eficiența guvernamentală pentru interese personale sau politice”, a transmis Paul Stănescu.

Secretarul general al PSD subliniază că nu va fi negociată alternanța funcției de premier, de la Nicolae Ciucă la președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW