Friday, August 19, 2022
Jurnalism corect


Proiect: PSD vrea prelungirea mandatelor aleșilor locali până la 1 noiembrie

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 6 iunie 2020 Etichete: ,

Social-democrații au depus un proiect de lege prin care vor ca mandatele aleșilor locali să fie prelungite până la 1 noiembrie 2020. Pentru ca acest lucru să fie posibil, alegerile locale trebuie să fie organizate până la începutul lunii octombrie.

„Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 01 noiembrie 2020”, scrie în proiectul obținut de Mediafax

Conform documentului, social-democrații cer și înjumătățirea numărului necesar de semnături pentru depunerea candidaturilor.

„Prin derogare de la prevederile art. 49 şi art. 50 din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, numărul minim al susţinătorilor necesar pentru depunerea candidaturilor se va reduce la jumătate”, se mai arată în proiect.

PSD mai cere ca data alegerilor să fie stabilită de Parlament, nu de Guvern, așa cum se întâmplă în momentul de față.

Curtea Constituțională (CCR) a decis, miercuri, că ordonanța de urgență prin care au fost prelungite mandatele aleșilor locali, precum și proiectul de lege inițiat de PSD, ALDE, UDMR, și Pro România prin care Parlamentul și-a atribuit rolul de a stabili data alegerilor locale, sunt neconstituționale, potrivit unor surse mainnews.ro.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat că liberalii vor ataca la CCR respectiva propunere legislativă, care are ca obiect de reglementare prelungirea mandatelor autorităților administrative locale cu cel mult șase uni de la data încetării stării de urgență, ca urmare a apariției pandemiei de coronavirus în țara noastră.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, pe 13 mai, o ordonanță de urgență privind prelungirea mandatelor aleșilor locali cuprinse în perioada 2016-2020, cu amendamente.

„Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc cu cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgenţă sau stării de alertă”, stipulează proiectul.

Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW