Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


PSD vrea introducerea unei taxe de solidaritate pentru marile companii și reducerea taxelor pe salariile „mici și medii” / Replica PNL – UPDATE

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 1 februarie 2023 Etichete: , , ,

Partidul Social Democrat (PSD) a anunțat miercuri, 1 februarie, că susține introducerea taxei de solidaritate, ce ar viza exclusiv companii mari, cu venituri de peste 100 de milioane de euro, și că susține reducerea impozitării muncii și creșterea veniturilor angajaților.

Taxa de solidaritate propusă de PSD vizează exclusiv companiile mari, cu venituri de peste 100 de milioane de euro, care își diminuează artificial profiturile, cu scopul vădit de a-și reduce obligațiile față de bugetul de stat”, se arată într-un comunicat transmis de PSD.

Concret, PSD intenționează să păstreze impozitul pe profit la 16%, dar arată că „valoarea acestuia plătită de marile companii nu trebuie să fie mai mică de 1% din cifra lor de afaceri”.

Totodată, social-democrații au anunțat că susțin reducerea impozitării muncii și creșterea veniturilor angajaților.

Nu este corect ca factura crizelor să fie plătită de cetățeni, în timp ce doar unii prosperă. Iar pentru Partidul Social Democrat pe primul loc sunt oamenii și economia românească”, potrivit sursei citate.

PSD menționează, fără să ofere date concrete, că taxele pe salariile „mici și medii” trebuie să fie scăzute.

Nu în ultimul rând, PSD consideră că statul trebuie să sprijine IMM-urile, fermele agricole și infrastructura critică, în principal școlile și spitalele, astfel încât acestea să își poată instala cât mai rapid sisteme proprii de producere a energiei din surse regenerabile”, se mai arată în comunicatul social-democraților.

În schimb, Dan Motreanu, unul dintre vicepreședinții PNL, a transmis că partidul pe care îl reprezintă nu susține „creșterea unor taxe”.

Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii este o idee pe care PSD a mai vehiculat-o în trecut. Nu știu ce analize economice are PSD, dar nouă ne este teamă că o astfel de taxă va avea ca efect creşterea preţurilor inclusiv la multe produse de bază. Orice taxă se regăseşte în preţ și prin urmare vor fi afectaţi tocmai cetăţenii și nu firmele”, a scris Dan Motreanu, pe Facebook.

Motreanu a mai precizat că propunerea social-democraților „va duce la creșterea prețurilor unor produse alimentare”.

PSD spune că protejează companiile româneşti prin această măsură, dar mă întreb dacă a discutat cu aceste companii care au capital românesc. În acest moment, Coaliţia are un program de guvernare asumat iar propunerile președintelui PSD, Marcel Ciolacu, nu se regăsesc în acest program”, a adăugat Motreanu.

Sursă foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW