Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


PSD va propune reducerea accizei la carburanți / Ciolacu: Ar scădea prețul cu 1,2 lei

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 21 februarie 2022

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat luni, 21 februarie, că social-democrații vor propune, în următoarea ședință a coaliției, scăderea accizei la carburanți. Liderul Camerei Deputaților a explicat că a cerut deja o simulare de la ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Reducerea accizei ar putea aduce o scădere a prețului cu 1,2 lei, a detaliat Ciolacu.

„Eu am cerut ministrului Finanțelor o simulare cu ce înseamnă acciza la carburanți și cât e componenta din preț. A ajuns la 7 lei, ca și efect la scumpirea energiei. O intervenție pe o perioadă limitată. Cred că o înjumătățire a accizei va avea un efect benefic asupra inflației, fiindcă a doua mare problemă după scumpire este inflația. După simulările făcute de ministru ar scădea prețul cu 1,2 lei. Pentru o perioadă, vedem cât suportă bugetul de stat. Știm foarte bine că efectul la carburanți are un efect pe linie la celelalte produse”, a explicat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a precizat că marți, 22 februarie, va merge „cu cifrele și propunerile” în ședința coaliției.

De asemenea, referitor la criza energiei și afacturilor, el a spus că este necesară impunerea unei stări de urgență în domeniul energiei, dacă nu se ajunge la un consens privin noile măsuri care să se aplice de la 1 aprilie, când expiră măsurile de plafonare și compensare.

Cîțu nu exclude această măsură

La rândul său, preşedintele Senatului și liderul PNL, Florin Cîţu, nu a exclus această variantă. Totuși, el a explicat luni că experţii trebuie să precizeze dacă o astfel de măsură se va materializa într-un preţ mai mic la pompă.

„Aş putea-o lua în calcul, bineînţeles. Toţi avem idei, soluţii, dar e bine să fie structurate. Guvernul are toate cifrele, ştie exact cât este execuţia bugetară, ştie exact cât poate să mai întindă, în ce direcţie. Apoi, trebuie prioritizat, ce putem face cu aceşti bani. Noi spunem că trebuie investiţi. Dacă este spaţiu fiscal să reducem şi acciza la carburanţi, să facem şi alte măsuri care temporar ar ajuta, foarte bine. (…) Dacă oricum preţul nu scade, cererea există, s-ar putea să vedem că reducerea accizei nu se transferă într-un preţ mai scăzut. Aici e nevoie de experţi, să calculeze, să ne spună dacă se va materializa într-un preţ mai mic la pompă. M-am uitat dimineaţă pe preţul petrolului. (…) A crescut preţul barilului, urma să se vadă şi la pompă. Să vedem cum putem”, a declarat Cîțu luni, citat de Agerpres.

USR a depus un proiect de lege pentru reducerea TVA la carburanți

USR a depus luni, 21 februarie, un proiect de lege pentru reducerea prețurilor la carburanți prin scăderea TVA-ului de la 19% la 5%.

„Dacă actuala majoritate ar adopta acest proiect de lege, atunci prețurile la carburanți ar scădea la nivelul celor de anul trecut”, susțin cei de la USR într-un comunicat remis Main News.

„Peste jumătate din prețul unui litru de benzină sunt taxe luate de stat, sub formă de TVA și accize. Luna aceasta, preţul litrului de benzină a depășit 7 lei, iar cel de motorină standard este pe la același nivel.

În contextul crizei energetice și a inflației galopante, anunțate de Banca Națională a României, care va depăși 10%, se impun măsuri de reducere a taxării pentru a ușora povara impusă de stat asupra consumatorilor.

Acest proiect de lege prevede reducerea TVA pentru comercializarea carburanților de la 19% la 5%. Efectele acestei modificări se vor simți în ușurarea poverii fiscale asupra românilor și va duce la scăderi de prețuri pe întreg lanțul în economie”, potrivit sursei citate.

„Prețul carburanților a explodat începând cu luna ianuarie 2022 și am ajuns să plătim chiar și peste 7 lei/litru la pompă. Această creștere se vede în prețul produselor din supermarket. Din prețul carburantului, statul ia jumătate prin accize și TVA. Principalul beneficiar al acestor creșteri rămâne statul. Trebuie să oprim această sărăcire continuă a românilor prin inflație. Facturile au crescut, iar inflația le mănâncă din economii. Acest trend îngrijorător poate fi stopat dacă statul lasă mai mulți bani în buzunarele oamenilor”, a declarat Cristina Prună, citată în comunicat

Partidul condus interimat de Cătălin Drulă cere actualei coaliții de guvernare să adopte cât mai repede proiectul de lege, „pentru că românii deja simt în buzunare efectele în lanț ale creșterii prețurilor la carburanți”.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW