Monday, April 22, 2024
Jurnalism corect


PSD și PNL nu renunță la „taxa pe boală”. Doar anumite categorii de bolnavi vor fi exceptate

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 4 aprilie 2024

Guvernul nu renunță la „taxa pe boală” decât pentru anumite categorii de bolnavi. Într-o declarație făcută joi, 4 aprilie, în debutul ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că mamele cu copii bolnavi, gravidele, pacienții cu afecțiuni oncologice și alte persoane aflate în situații de urgență vor fi scutite de la plata contribuțiilor sociale pentru indemnizațiile de concediu medical.

Începând din acest an, angajații care se îmbolnăvesc ar trebui să primească mai puțini bani pentru concediul medical, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptată de guvernul PSD-PNL la finele anului trecut.

Concret, pe lângă (CAS) de 25% și impozitul pe venit de 10%, statul urmează să rețină în plus și contribuția pentru asigurări sociale de sănătate (CASS) de 10%. Măsura, care ar trebui să aducă mai mulți bani la buget, a fost criticată dur de opoziție, dar și de către asociațiile de pacienți.

Opoziția critică introducerea „taxei pe boală”

Noua taxă a fost criticată dur de reprezentanții USR. Aceștia solicitat vehement în Parlament eliminarea acesteia pe motiv că afectează veniturile persoanelor în timp ce au nevoie de tratament medical, fără însă a opri frauda concediilor medicale fictive.

„Am mers la Ministerul Finanţelor, pentru a-i înmâna o scrisoare ministrului Boloş, nu întâmplător astăzi, de 1 aprilie. Se împlinesc curând 100 de zile de când se aplică taxa pe boală, taxă inventată de ministrul PNL al Finanţelor. 100 de zile de când Guvernul Ciolacu ia 10% din veniturile angajaţilor care au contribuit ani de zile şi acum, din cauza a diverse probleme de sănătate, au nevoie de concediu medical. Practic, ministrul Boloş îi păcăleşte pe români şi le ia banii. A şi minţit în aceste luni Marcel Boloş de cel puţin trei ori”, a declarat deputata USR Oana Ţoiu, membru în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor.

Nici UDMR nu este de acord cu noul bir impus de coaliția de guvernare.

„UDMR se opune categoric impunerii oricărui alt impozit suplimentar. Este inacceptabil ca mamele care îngrijesc copiii bolnavi, femeile gravide cu risc maternal sau cele care se află în concediu de maternitate, precum şi cei care suferă de boli cronice sau cancer, să fie pedepsiţi. Persoanele bolnave se află într-o situaţie vulnerabilă şi trebuie să primească îngrijire maximă, atenţie şi tratament adecvat din partea statului, fără să li se reducă banii în timpul concediului medical prin taxe. În cadrul procedurii parlamentare, iniţiem eliminarea a impozitului introdus recent pe concediul medical. Este responsabilitatea Guvernului să verifice dacă cei care iau concediu medical o fac din cauza bolii sau există abuzuri, nu să impună taxe suplimentare persoanelor bolnave. Parlamentul trebuie să pună urgent pe ordinea de zi modificarea legislaţiei în acest sens”, a declarat, miercuri dimineaţă la Bucureşti, deputata Csép Éva Andrea, specialista UDMR pentru probleme de muncă, potrivit comunicatului de presă al formaţiunii.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW