Wednesday, June 12, 2024
Jurnalism corect


PSD și pensiile românilor. Câteva clarificări necesare

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 11 februarie 2022

Odată cu ajungerea la guvernare a PSD, comunicatorii acestui partid afirmă prin toate mijloacele că majorarea substanțială a pensiilor, promisă ani la rând de social-democrați, este blocată de plafonul de 9,4% din PIB, asumat în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Într-o declarație făcută joi, 11 februarie, ministrul familiei, Gabriela Firea, s-a lăudat că social-democrații au primit acordul celorlalte partide din coaliție pentru a renegocia cu Comisia Europeană plafonul invocat.

„Pe mine mă bucură faptul că împreună, toţi colegii mei, şi Partidul Social Democrat a reuşit să impună în cadrul coaliţiei demararea negocierilor la Bruxelles pentru procentul din PIB – 9,4 pentru pensii. Ştiţi că s-a spus la început că este un subiect tabu de care să nu ne atingem, trebuie doar să avem reforme şi să îngheţăm pensiile mult timp de aici înainte, unii dintre seniori nici nu vor mai prinde acele vremuri mai bune, mai calde”, a afirmat Gabriela Firea, la Realitatea Plus, joi seară, citată de News.ro.

Nu plafonul asumat prin PNRR împiedică creșterea pensiilor

Un calcul simplu ne arată însă că motivul invocat de social-democrați nu prea se susține. Pentru anul 2022, Guvernul estimează un PIB de 1.317 miliarde lei, în vreme ce cheltuielile cu pensiile pe bază de contributivitate se vor ridica la 99,7 miliarde lei, adică 7,5% din PIB. La această sumă se adaugă aproximativ 10 miliarde lei pentru pensiile speciale, ceea ce reprezintă 0,9% din PIB, deci un total de 109,7 miliarde lei. Ținând cont de PIB pentru anul 2022 estimat în buget la 1.317 miliarde lei, plafonul de 9,4% destinat pensiilor este de 123,8 miliarde lei. Altfel spus, în PIB există suficient spațiu pentru majorarea pensiilor, nu însă și în buget. Guvernul și-a asumat pentru 2022 un deficit bugetar de 5,54% din PIB, în pofida unor estimări de venituri extrem de ambițioase, iar până în 2024 de sub 3%.

Falsa victorie a PSD

O altă „izbândă” a social-democraților, potrivit Gabriela Firea, ar fi că au împiedicat creșterea vârstei de pensionare la 70 ani.

„Am reuşit să-i convingem pe colegii de coaliţie să se renunţe la acea idee, eu o numesc chiar năstruşnică, devastatoare pentru seniorii noştri, cu obligativitatea muncii până la 70 de ani. Adică ce să facă? Să muncească şi să nu se mai bucure de vârsta a treia? Cine doreşte şi cine poate şi este în forţă şi doreşte să continue, deci la cerere, să existe această posibilitate, dar nu obligativitate”, a susținut Gabriela Firea.

Tema este una falsă pentru că în realitate nu s-a pus problema de așa ceva, ci doar de a da posibilitatea și de a-i încuraja pe cetățeni să-și continue activitatea până la 70 ani, fapt asumat de Guvern în PNRR.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW