Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


PSD propune suprataxarea „luxului”: Vrei iaht, plătești în plus

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 10 noiembrie 2021

PSD dezgroapă marotă bogați versus săraci. La negocierile cu liberalii pentru armonizarea programelor economice, social-democrații au propus, pe lângă taxarea progresivă a veniturilor, suprataxarea așa-ziselor produse de lux. 

Confruntați cu constrângeri economice în a-și îndeplini promisiunile de creștere a veniturilor, social-democrații au lansat la negocierile cu liberalii mai multe propuneri pentru creșterea veniturilor la buget. Pe lângă tradiționalele sloganuri de îmbunătățire a colectării și a combaterii evaziunii fiscale, PSD propune și taxarea unor produse de lux, o ideea care a mai fost vehiculată în perioada guvernării USL.

Nu e clar ce produse consideră social-democrații ca fiind de lux, prim-vicepreşedintele partidului Sorin Grindeanu menționând doar iahturile, și nici care ar fi câștigurile la buget ale unei astfel de măsuri, în condițiile în care proprietarii unor astfel de ambarcațiuni le-ar putea foarte ușor reloca într-o țară cu un regim fiscal mai lejer.

„Am venit cu propuneri pentru crește veniturile statului. Prima dintre ele ar fi taxarea luxului. Vrei iaht, plătești în plus. Este o intenție pe care am declarat-o astăzi”, a declarat prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu.

PSD nu vrea eliminarea facilităților fiscale

Pe de altă parte, social-democrații nu vor eliminarea scutirilor fiscale de care beneficiază în prezent angajații din construcții, din sectorul IT și cei din cercetare, solicitată în repetate rânduri de către experții în fiscalitate.

„E nevoie de un efort național pentru combaterea evaziunii fiscale. Nu suntem de acord cu eliminarea facilităților pentru cercetare, IT și construcții”, a transmis Grindeanu.

Creșteri de venituri

În pofida situației economice precare cu care se confruntă România și necesității implementării strategiei fiscal-bugetare prin care deficitul bugetar trebuie adus sub 3% până în 2024, reprezentanții PSD susțin că există spațiu pentru majorarea pensiilor cu 11% începând cu luna decembrie a acestui an, dar și a alocațiilor pentru copii

„Există spațiu de creștere, iar colegii de la PNL au fost de acord. 11% este spațiul de creștere pe care îl avem acum”, a mai spus Sorin Grindeanu, la finalul primei runde de discuții cu liberalii.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW