Wednesday, December 8, 2021
Jurnalism corect


PSD, plângere la poliţie și la BEC după declaraţiile lui Nicuşor Dan: Mesaj de propagandă electorală

By Andreea Traicu , in Justitie Politic Stirile zilei , at 27 septembrie 2020 Etichete: , , , ,

PSD anunţă că a formulat plângere penală după declaraţiile pe care Nicuşor Dan le-a făcut, duminică, la secţia de votare, acuzându-l de propagandă electorală. Formaţiunea a sesizat şi Biroul Electoral Central.

„Faptele descrise întrunesc elementele constitutive ale contravenției prevăzută de art. 108 alin. (1) lit. ș) din Legea nr. 115/2015:

(1) Constituie contravenții următoarele fapte: (…)

ș) continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale potrivit dispozițiilor art. 64, prin lansarea, afișarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum și sfătuirea alegătorilor, în ziua votării, la sediul secțiilor de votare sau în perimetrul prevăzut la art. 83 alin. (1), să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianțe politice, alianțe electorale ori candidați independenți;

Conform art. 64 din Legea nr. 115/2015, ”Campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data desfășurării alegerilor și se încheie în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, la ora 7,00.”. Coroborând acest text cu prevederile art. 1 din Legea nr. 135/2020 privind stabilirea datei alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, precum și a unor măsuri pentru buna organizare și desfășurare a acestora, este limpede că începutul campaniei electorale se situează în data de 28 august 2020, iar sfârșitul acesteia se va plasa la ora 7 a zilei de 26 septembrie 2020.

Acest mesaj de propagandă electorală ilicit, pe lângă faptul că este difuzat în ziua alegerilor, după încheierea campaniei electorale este și defăimător  la adresa candidatului PSD prin folosirea unor cuvinte/sintagme precum „caracatiță de interese, neamuri, cumetri, nași, fini, prieteni,minciună,”„incompetență”, „corupție”, „superficialitate fudulă”, încălcând astfel în mod flagrant legislația electorală.

Menționăm faptul că declarația a fost transmisă parțial  în direct de posturile de televiziune în jurul orei 9.15, radiodifuzorul cenzurând ulterior materialul la redifuzarea acestuia, întrucât a constatat că, prin afirmațiile sale, dl. DAN NICUȘOR DANIEL a încălcat legislația electorală”, arată PSD în sesizare către poliție.

În plângerea înaintată Biroului Electoral Centra, PSD susține că mesajul lui Nicușor Dan denotă ” o „campanie electorală negativă” deoarece transmit un mesaj electoral speculativ, defăimător, mesaj care poate influența negativ alegătorii” şi cere înlăturarea de pe toate mediile online a declaraţiilor şi sesizarea poliţiei.

Nicuşor Dan: Am votat să scoatem din primăria Bucureștiului o caracatiță de interese

„Aștept de mult votul ăsta și am votat cu sete. Am votat să scoatem din primăria Bucureștiului o caracatiță de interese, neamuri, cumetri, nași, fini, prieteni, care au ținut în subdezvoltare orașul ăsta. De asta n-au fost în stare să rezolve apa caldă, darămite poluarea și traficul. Am votat pentru un oraș care are un potențial extraordinar, pentru oameni cinstiți, muncitori și creativi și în zona privată a dovedit că poate tot ce își propune, iar după aceste alegeri sunt convins că tot acest potențial de muncă și creativitate poate fi pus în slujba bucureștenilor de toate generațiile, familiilor care nu au avut parte de infrastructura școlară de care aveau nevoie, în slujba persoanelor vârstnice care și-au văzut copiii și nepoții plecând din oraș. Și dincolo de probleme vieții curente care au fost lăsate de izbeliște. Competiția electorală e o competiție de valori, o competiție între adevăr și minciună, competență și incompetență, cinste și corupție și între decență si superficialitate fudulă. De asta am votat cu mare sete și invit bucureștenii să iasă în număr mare la vot, de dimineață pentru că sunt condiții speciale și votul e mai lent, să dea un vot util care să pună Bucureștiul pe direcția bună, să facă din orașul București orașul pe care bucureștenii îl merită”, a declarat Nicuşor Dan.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  • Se simt cumva „caracatiță de interese, neamuri, cumetri, nași, fini, prieteni, care au ținut în subdezvoltare orașul ăsta” ?
    HA, HA, HA!

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW