Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


PSD, noi critici pentru ministrul Energiei, după privatizarea Termocentralei Mintia

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 27 august 2022

PSD continuă atacurile la dresa ministrului Energiei, Virgil Popescu, după ce Termocentrala Mintia a fost vândută la licitație, pentru peste 91 milioane de euro. 

Prin vocea purtătorului de cuvânt, Radu Oprea, PSD susține ca este de neînțeles de ce a fost aleasă această metodă de privatizare.

„Termocentrala Mintia a fost vândută prin administrator judiciar cu 91 de milioane de euro. Asta după ce au fost investiți în retehnologizare cel puțin 150 de milioane de euro.

Primim asigurări din partea ministerului de resort că sunt impuse condiții drastice pentru ca o nouă capacitate de producție de 800 MW, mai verde, să ia locul vechilor grupuri care funcționau pe bază de cărbune.

De neînțeles este de ce a ales ministrul această metodă de „privatizare” prin închiderea termocentralei”, scrie, pe Facebook, Oprescu.

Acesta susține că „cel mai ieftin cumperi activele unei afaceri falimentate”.

„Investitorii care au călcat pragul Ministerului Energiei, atunci când Termocentrala Mintia era în funcțiune, nu au fost buni, se pare că trebuia, mai întâi, încheiată retehnogizarea grupului de 235 de MW și banii românilor să fie risipiți.

Oare nu se puteau accesa bani din Fondul de Modernizare pentru transformarea Termocentralei într-un proiect prietenos cu mediul? Asta în timp ce ar fi produs energie cu grupul proaspăt retehnologizat, așa ca în Germania, pănă când centrala pe gaze sau parcurile fotovoltaice ar fi fost construite”, se mai arată in postare.

Oprescu mai Adaugă ca „de neînțeles este de ce în plină criză energetică închizi capacități de producție fără să pui ceva nou în loc”.

„Din păcate singurul răspuns pe care îl vom primi este că economia de piață este crudă că se întâmpla și falimente, mai ales când liberalizarea ei se produce haotic”, conchide purtătorul de cuvânt al social-democraților.

Termocentrala Mintia a fost cumpărată prin licitație de un important producător global de energie, după cum a anunțat Instituția Prefectului – Județul Hunedoara vineri, 26 august. Termocentrala a fost cumpărată pentru 91,2 milioane de euro, fără TVA.

„Termocentrala Mintia, deținută de Complexului Energetic Hunedoara SA, a fost cumpărată, prin licitație publică, de către Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, un important producător global de energie.

Licitația a avut loc astăzi, iar tranzacția, în valoare de 91.236.832, EURO, exclusiv TVA este considerată una dintre cele mai importante pentru sectorul energetic românesc și totodată una dintre cele mai mari tranzacții din insolvență din ultimii ani din România”, a anunțat prefectura.

Conform sursei citate, cumpărătorul are obligația ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *