Thursday, April 25, 2024
Jurnalism corect


PSD, nemulțumiri legate de soluția Guvernului Orban privind șomajul tehnic. Social-democrații vor modificarea ordonanței

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 23 martie 2020 Etichete: , , , ,

Partidul Social Democrat critică măsurile economice dispuse de Guvernul Orban prin OUG 30/2020, ordonanța care prevede susținea șomajului tehnic de către stat. 

„Măsurile economice dispuse de Guvernul Orban prin OUG 30/2020 nu sunt aplicabile unor categorii largi de firme afectate. Firmele cu mai puțin de 3 angajați, PFA-urile sau marii contributori care au anunțat că își trimit angajații în șomaj tehnic, înainte de apariția OUG. Pentru a salva mii de locuri de muncă este imperios necesar ca atât angajatorii, cât și angajații să primească un ajutor real din partea statului român!„, transmite PSD.

PSD vrea modificarea OUG 30/2020 și anunță că va depune o serie de amendamente. Modificările propuse de social-democrați sunt următoarele:

– decontarea, de către stat, a 75% din salariul brut, în cazul TUTUROR angajaților societăților comerciale/PFA-urilor care și-au încetat activitatea, din cauza pandemiei de coronavirus;

– decontarea a 75% din salariul brut în cazul angajaților ale căror contracte de muncă au fost suspendate, ca urmare a restrângerii activității angajatorilor, fie ei SC sau PFA, din cauza pandemiei de coronavirus;

– eliminarea condiției de obținere a certificatului de situație de urgență.

Prin OUG30/2020, Guvernul Orban s-a angajat să asigure, din bugetul de stat, plata șomajului tehnic a angajaților pentru care se impune această măsură.

„Este clar că foarte multe companii sunt afectate direct, sau indirect de epidemie și multe companii nu au capacitatea, nu au veniturile necesare pentru a asigura plata salariilor și exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj, să fie dați afară, sau să li se suspende contractele de muncă. Decizia este de a plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut”, a spus Orban, după ședința de Guvern de săptămâna trecută.

sursa foto: Dreams Time

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW