Wednesday, June 12, 2024
Jurnalism corect


PSD îi răspunde lui Iohannis: Partidul nu va mai iniția nici o modificare a legilor justiției până magistrații nu ajung la un consens

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 10 iulie 2019 Etichete: , , ,

PSD răspunde solicitării președintelui Klaus Iohannis referitoare la inițierea unei legi privind justiția. Social-democrații spun că nu vor iniția nicio lege până când magistrații nu vor ajunge la un ”consens unanim”. Mai mult, PSD consideră că afirmațiile președintelui României nu au legătură cu Raportul GRECO.

PSD: Magistrații critică raportul GRECO. Unele concluzii, contrare dispozițiilor CCR

PSD susține că Raportul GRECO nu are nici o legătură cu referendumul din 26 mai și critică recomandările experților.

„Raportul de follow-up publicat de GRECO se raportează la evaluarea ad-hoc din luna martie, deci nu are nicio legătură cu referendumul din 26 mai cum fals pretinde președintele Iohannis.
Raportul GRECO conține concluzii și recomandări care au generat și generează în continuare dispute aprinse în interiorul sistemului judiciar din România. Magistrații înșiși critică Raportul și reclamă erori majore în aprecieri, iar unele concluzii ale GRECO sunt contrare dispozițiilor Curții Constituționale. (…)

În ceea ce privește referendumul pentru revizuirea Constituției în vederea transpunerii referendumului din 26 mai, PSD consideră că acesta trebuie să aibă loc cât mai curând cu putință pentru a da expresie voinței populare. În acest sens, termenul propus de președinte este mult prea lung, având în vedere că poporul român s-a exprimat fără echivoc în privința celor două întrebări de la referendum. Așadar, revizuirea Constituției trebuie să aibă loc mult mai devreme decât alegerile prezidențiale, urmând ca data referendumului de revizuire să fie stabilită imediat după deschiderea noii sesiuni parlamentare”, se arată într-un  comunicat al PSD.

PSD: Partidul nu va mai iniâia nicio modificare până când magistrații nu vor ajunge la un consens unanim

Chiar dacă au modificat legile justiției în ciuda criticilor magistraților, acum social democrații transmit că „partidul nu va mai iniția nici o modificare a legilor justiției până când magistrații nu vor ajunge la un consens unanim”.

„Consiliul Superior al Magistraturii pare a se opune mai multor obiecții ridicate de experții GRECO. În aceste condiții, oamenii politici trebuie să se abțină de la orice demers până când magistrații și experții nu se vor pune de acord. Poziția PSD este cât se poate de clară: nu va mai pune în discuție nicio modificare a legilor justiției și nu se va mai implica în astfel de controverse până când nu se va ajunge la un consens general în rândul asociațiilor reprezentative ale magistraților din România. Este o poziție similară cu cea adoptată de Olanda care într-un răspuns oficial adresat GRECO a afirmat că „nu poate implementa recomandările decât cu un larg sprijin al judecătorilor și procurorilor, care până în prezent nu au ajuns la un consens.”

De altfel, în prezent sunt 14 state europene, printre care Franța, Germania, Olanda etc. care încă nu au aplicat recomandările GRECO, ceea ce înseamnă că România nu este nici pe departe un caz singular, cum sugerează președintele”, transmite PSD printr-un comunicat de presă.

Reacția PSD vine după ce președintele României a criticat Guvernul PSD -ALDE ca urmare a publicării raportului GRECO. Șeful statului a acuzat că Executivul aduce numeroase prejudicii statului român.

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW