Friday, May 24, 2024
Jurnalism corect


PSD: Eficienţa guvernării PSD – motivul pentru care Standard&Poor’s a ”păsuit” retrogradarea Guvernului PNL

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 6 iunie 2020 Etichete: , , , ,

Partidul Social Democrat a transmis prin intermediul unui comunicat de presă că singurul motiv pentru care agenția de rating Standard &Poor’s a „păsuit” retrogradarea Guvernului PNL a fost eficiența guvernării PSD, precizând că România „a fost mereu pe negativ cu PNL-PDL la guvernare”.

Rezultatele PSD la guvernare ţin încă pe linia de plutire nişte amatori economici, care – în doar 7 luni – au reuşit să prăbuşească nivelul de trai al românilor, dar şi mediul de afaceri. S&P a invocat aspectele pozitive structurale care s-au consolidat în timpul guvernării PSD din ultimii ani: a patra cea mai mică datorie guvernamentală netă în PIB din UE, un potenţial de creştere economică robust, una dintre cele mai mici ponderi ale datoriei externe nete în PIB dintre ţările UE şi accesul la fondurile structurale şi de coeziune alocate de UE. Agenţia de rating S&P acordă un cartonaş galben guvernării PNL arătând dezastrul din politicile fiscal bugetare implementate în ultimele 7 luni, cu deficite record, cu o viteză de împrumut de 1.000 euro/secundă, cu incapacitatea evidentă de a propune măsuri directe pentru protejarea puterii de cumpărare a populaţiei şi stimulare economică”, se arată în comunicatul PSD.

Potrivit sursei citate, „Guvernul PNL şi-a ascuns incompetenţa angajându-se printr-o scrisoare la ceea ce a devenit eticheta guvernărilor galben portocalii – austeritatea”.

PSD a mai transmis că agenția de rating arată că decizia este strict condiționată de angajamentul Guvernului privind: creşterea pensiilor să nu fie mai mare de 10%, adică un procent care nu acoperă nici măcar creşterea de preţuri; implementarea unor măsuri dure de austeritate începând cu ianuarie 2021, după alegeri; continuarea programului de împrumuturi la dobânzi junk de 3,5-4% pentru a păstra rezervele valutare la un nivel consistent cu menţinerea cursului de schimb.

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, susţine că „cele mai negre previziuni s-au adeverit”.

„Toate minciunile guvernării PNL au fost spulberate de Standard&Poor’s care reconfirmă, din păcate, că România rămâne acolo unde a băgat-o PNL – pe ‘negativ’ şi cu perspectiva de înrăutăţire! Unde este măreaţa creştere economică în fapt inexistentă?! Unde sunt tonele de bani netipăriţi de la Bruxelles cu care PNL se împăunează deja. Unde sunt investiţiile străine care, de fapt, fug din România?! Niciunde! Singura performanţă a PNL este viteza cu care îndatorează România la dobânzi uriaşe: 1.000 euro/secundă. În 7 luni au luat 80 de miliarde. Dar în economie au ajuns doar 3. Unde sunt banii?”, se întreabă Ciolacu, într-o postare pe Facebook.

Agenția de evaluare financiară Standard & Poor’s a confirmat, vineri, ratingul României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală şi a menţinut perspectiva negativă, se arată într-un comunicat.

Decizia este una extrem de importantă pentru că în funcție de acest indicator depind costurile cu care țara noastră își va putea finanța deficitul bugetar în următoarea perioadă.

Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW