Monday, July 22, 2024
Jurnalism corect


PSD cere ca Legea pentru compensarea facturilor la energie electrică și gaze să intre în vigoare la 1 noiembrie

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 25 octombrie 2021

Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, a cerut luni, 25 octombrie, în plenul Camerei Deputaților, ca legea pentru compensarea facturilor la energie electrică și gaze să fie aprobată de Parlament în regim de urgență, pentru a fi promulgată de președintele Klaus Iohannis până la 1 noiembrie.

Alfred Simonis a propus ca cele două comisii raportoare, Comisia de Industrii și Comisia pentru Muncă, să lucreze în paralel marți, 26 octombrie, pentru a emite raportul pe legea care compensează prețurile la energie electrică și gaze, urmând să o trimită în plen pentru aprobare.

Repet, nu mai putem aștepta, trebuie să votăm această lege în regim de urgență și trebuie să venim în sprijinul românilor care nu mai pot suporta prețurile la energie electrică și la gaze”, a declarat Alfred Simonis, în plenul Camerei Deputaților.

Context

Guvernul a aprobat în ședința de luni, 4 octombrie, Ordonanța de Urgență pentru compensarea facturilor la energie electrică și gaze.

Concret, potrivit OUG, va fi acordată o compensare de 21 de bani/kilowatt în cazul consumatorilor care nu depășesc 200 de kw/lună și 1.000 de kw/5 luni.

Dacă cineva consumă mai mult de 200 de kw, 210-220 kw, se va încadra(n.r. în abaterea lunară de 10%). Avem abatere atât la perioada lunară cât și la cele 5 luni de zile”, declara ministrul interimar al Energiei, pe 4 octombrie.

Compensarea ar urma să se facă față de un preț de referință de 68 de bani/kw. Astfel, în cazul unui consumator care a negociat un contract la un tarif de 90 de bani/kw, acesta va plăti 69 de bani/kw, după ce se aplică compensarea de 21 de bani.

Dacă, în urma compensării, prețul va fi mai mic de 68 de bani/kw, consumatorul va plăti prețul de referință.

Vor fi avantajați cei cu un preț în jurul celui de referință, să se mute la un furnizor cu preț mai mare”, a precizat Virgil Popescu.

În cazul facturilor la gaze, Guvernul a setat un preț de referință de 150 de lei, iar compensarea prevăzută de OUG adoptată luni va fi de 25%.

Dacă această compensație va depăși 125 lei, va lua întreaga compensare, dacă este sub, vom plafona la 125 de lei”, a precizat ministrul.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

Sursă foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW