Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


PSD anunță consultări proprii pe tema Legilor Educației

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 13 martie 2023

Partidul Social-Democrat (PSD) a început luni, 13 martie, consultări publice proprii privind noile Legi ale Educației. Astfel, social-democrații au anunțat printr-un comunicat de presă că vor depune mai multe amendamente celor două proiecte de lege elaborate de Ministerul Educației.

Legile Educației așteaptă să fie avizate de Guvern, după cum au anunțat ministrul de resort, Ligia Deca, și premierul Nicolae Ciucă pe 9 martie, după care vor intra în dezbatere parlamentară. Ciucă i-a cerut Ligiei Deca să urgenteze adoptarea Legilor Educației, astfel încât acestea să fie avizate de Guvern până la 23 martie, cel târziu.

Social-democrații au anunțat luni o serie de consultări cu societatea civilă și specialiștii din Educație, menționând că o primă astfel de întâlnire a avut loc.

Vor cuprinde discuții cu: reprezentanții cultelor din România, sindicate, mediul de afaceri, ONG-uri, elevi, părinți, studenți, profesori, rectori, cu grupurile parlamentare ale PSD și cu experții în Educație ai PSD din organizațiile județene ale partidului”, a mai explicat PSD, argumentând că formațiunea „consideră că viitorul Educației din România este mult prea important pentru a fi decis în spatele ușilor închise, mai ales că în ultimele trei decenii legislația din acest domeniu s-a modificat de prea multe ori, fără rezultate spectaculoase. România nu își permite încă o reformă superficială în acest domeniu”, se arată în comunicatul de presă citat.

Partidul a mai susținut că, „în privința reformei propuse de Ministerul Educației, PSD va urmări în primul rând respectarea următoarelor principii:

1) Acces egal și neîngrădit la educație pentru toți copiii;

2) Combaterea abandonului școlar;

3) Dezvoltarea învățământului dual, bazat pe însușirea unor aptitudini practice și cunoștințe profesionale, care să permită absolvenților un acces cât mai bun pe piața forței de muncă;

4) Dezvoltarea after-school-ului pentru sprijinirea părinților care muncesc și generalizarea programului masă caldă și sănătoasă în școli;

5) Creșterea rețelei de consilieri școlari și a cabinetelor de medicină școlară;

6) Susținerea elevilor români care studiază în afara granițelor, dar și a celor care se reîntorc acasă pentru o mai bună reintegrare;

7) Salarizarea cadrelor didactice”.

Schimbări majore la admiterea la liceu și Bacalaureat

Noile Legi ale educației introduc dubla admitere la liceu. Astfel, liceele din țară, cu cea mai mare concurență, vor putea să organizeze propriul concurs de admitere pentru cel mult 60% din locuri.

Și Examenul de Bacalaureat suferă modificări. Ligia Deca a introdus o probă așa-zis complementară, de competențe „de bază”, care la profilul uman se va da la matematică sau științe ale naturii, iar pentru profilul real, o probă la alegere pentru disciplinele socio-umane – istorie, logică, filozofie, psihologie. Notarea se va face pe sistem admis/respins. Mai multe detalii, aici.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW