Wednesday, June 12, 2024
Jurnalism corect


PSD anunță că va cere în coaliție suspendarea importurilor de cereale ucrainene

By Ana Teșcan , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 18 aprilie 2023 Etichete:

Partidul Social Democrat (PSD) a anunțat marți, 18 aprilie, că va cere în coaliția de guvernare suspendarea temporară a importurilor de cereale din Ucraina.

„PSD va solicita în Coaliția de guvernare adoptarea unei decizii politice care să dispună Guvernului României să emită în regim de urgență un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina, la fel cum s-a întâmplat în celelalte state care au graniță comună cu această țară

O astfel de măsură este necesară pentru protejarea fermierilor români, în contextul în care compensările primite din partea Comisiei Europene nu pot acoperi valoarea totală a daunelor suferite de aceștia”, se arată într-un comunicat de presă al PSD.

Cu toate acestea, social-democrații reafirmă că „România trebuie să sprijine în continuare Ucraina prin facilitarea tranzitului de produse agro-alimentare din această țară, către alte state din Uniunea Europeană sau către rutele comerciale de la Marea Neagră”.

Polonia și Ungaria au luat deja decizia radicală de a suspenda toate importurile de cereale din Ucraina, iar Bulgaria și Slovacia au anunțat că vor să facă același lucru.

PSD susține ca statele din Estul Europei care au fost afectate de exporturile din Ucraina să poarte o negociere comună cu reprezentanții Comisiei Europene și cu partea ucraineană, astfel încât măsurile de sprijin destinate agriculturii Ucrainei să nu afecteze interesele fermierilor din statele învecinate. În urmă cu o săptămână, PSD cerea MAE să negocieze suspendarea importului de cereale ucrainene.

Marți, 18 aprilie, Parlamentul dezbate moțiune simplă împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea, depusă de USR și Forța Dreptei.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW