Wednesday, October 20, 2021
Jurnalism corect


PSD a depus un proiect de lege pentru interzicerea exportului de masă lemnoasă

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 14 aprilie 2020 Etichete: , ,

Grupul PSD de la Senat a inițiat un proiect de lege prin care s-ar interzice până la sfârșitul anului 2030 exportul de masă lemnoasă. De asemenea, PSD vrea oprirea exporturilor de cereale și plantelor oleaginoase, precum și a produselor rezultate din prelucrarea acestora, până la prima recoltă din acest an.

„Se interzice scoaterea din țară a produselor din masă lemnoasă constând în: buștean, lemn rotund, cherestea și lemn de foc, în scop comercial, până la 31 decembrie 2030.”

Cum motivează inițiatorii interzicerea exportului de lemn

În expunerea de motive, inițiatorii spun că legea nu are legătură cu actuala stare de urgență, iar „cu semnalele îngrijorătoare privind defrișările, exploatarea irațională a fondului forestier și comerțul cu produse brute sau aflate în faza de prelucrare primară în dauna activității de producție și comerț de produse finite”.

De asemenea, inițiatorii motivează că „durata preconizată pentru interdicție (n.r. – 10 ani) vizează și stimularea industriei prelucrătoare a lemnului, crearea și menținerea de locuri de muncă în acest sector, precum și dezvoltarea unor relații comerciale de producție”.

În documentele elaborate pentru inițierea acestui act normativ nu se precizează dacă au fost purtate consultări cu exportatorii de lemn și firmele care prelucrează. Totodată, rămâne de văzut cum va fi primită o astfel de măsură de Comisia Europeană, care ar putea interpreta ca o subminare liberul comerț pe piața comună.

Sursa foto: Poliția Română

 

 

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW