Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


PSD a decis: Marcel Ciolacu va fi propunerea pentru funcția de premier

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 17 noiembrie 2021

Social-democrații au decis, în unanimitate, să-l suțină pe Marcel Ciolacu pentru poziția de premier, a anunțat Sorin Grindeanu, prim-vicepreședintele PSD, după Consiliul Politic Național (CPN) al PSD, reunit miercuri, 17 noiembrie. 

„PSD a decis în unanimitate să-l suțină pe președintele partidului, Marcel Ciolacu, pentru poziția de premier. Marcel Ciolacu este liderul partidului care a primit cele mai multe mandate din partea românilor la alegerile parlamentare din 2020.

De asemenea, PSD deja a decis că azi, prin votul din CPN, tot în unanimitate, să acceptăm acest sistem de rotație la șefia Guvernului. Sunt cele 2 voturi care au fost date în unanimitate și care au constituit agenda CPN”, a declarat Grindeanu la finalul întrevederii.

De menționat este că, spre deosebire de liberali, care s-au reunit și ei aseară pentru a lua mai multe decizii, nu a existat un vot și pentru ca PSD să fie primul partid care dă premierul, în condițiile în care atât PNL, cât și PSD vor întâietate la șefia Executivului.

Întrebați de ce nu au supus la vot și acest aspect, Grindeanu a replicat că e de la sine înețeles că social-democrații îl vor pe Marcel Ciolacu să fie primul premier dat de coaliția PSD-PNl-UDMR.

„Astea sunt lucruri de la sine înțelese, doar nu credeți că am dat un vot pentru Marcel Ciolacu să fie premier peste un an jumate. Nu avem nevoie de terapii de grup în interiorului CPN, sunt lucruri evidente care, eu cred, că-s de la sine înțelese. Știți poziția noastră, de a da primul premier. E poziția, de fapt, dată de români prin voturile de la alegerile parlamentare. Mandatul cu care noi mergem la negocieri este foarte clar: de a avea premier în persoana celui pe care vi l-am amintit mai devreme, președintele partidului, Marcel ciolacu, și de a fi primul.

În acest moment, noi avem un mandat dat de CPN și nu doar prin ședința de azi, ci un mandat din toată această perioadă. Trebuie să avem primul-ministru și nu doar colegii mei au spus asta, ci și românii. Avem cele mai multe mandate în Parlament prin voința românilor. Ce am hotărât noi este ca Marcel Ciolacu să fie propunerea pentru funcția de premier, este mandatul cu care mergem la negocieri”, a adăugat el.

Întrebat în ce condiții este dispus PSD să renunțe la această fermitate, Grindeanu a spus că social-democrații cer „lucruri de bun simț, nimic extravagant”. Apoi, el s-a referit și la situația formării fostei coaliții dintre PNL și USR, când PNL era în poziția de a pune condiții, pentru că era „mai mare” ca USR.

„(…) Astea-s lucruri de bun simț pe care le cerem și nu este ceva extravagant. Folosind argumentul altora, vă mai răspund într-un alt fel. Uitați-vă cu un an în urmă, când s-a făcut celebra coaliție de dreapta care a rezistat doar câteva luni. Argumentul era ca PNL să dea premierul în fața USR-ului, pentru că este mai mare partidul. Exact același argument il avem și noi acum (…) Noi ne aflăm în postura în care putem pune condiții”, a mai susținut social-democratul.

Noi discuții între social-democrați și liberali vor avea loc astăzi, de la ora 16:00.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW