Sunday, November 27, 2022
Jurnalism corect


PSD a dat în judecată AEP/ Miza: Banii cheltuiți în campania pentru europarlamentare

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 29 octombrie 2019 Etichete: ,

Partidul Social Democrat a dat în judecată Autoritatea Electorală Permanentă, dar și pe șeful instituției, Constantin-Florin Mitulețu-Buică. Social-democrații cer rambursarea sumei de 3,3 milioane de lei de la bugetul de stat, sumă pe care aceștia au cheltuit-o pentru alegerile europarlamentare.

Membrii PSD sunt nemulțumiți de faptul că AEP și președintele instituției au respins o solicitare făcută de PSD în septembrie, de rambursare a sumei de 3.380. 634 de lei pe care social-democrații au cheltuit-o în timpul campaniei electorale desfășurate în luna mai.

Decizia AEP a fost luată în contextual în care cererea de rambursare era semnată de Mircea Drăghici, iar sub semnătura acestuia nu era menționată funcția în PSD, figurând doar calitatea de reprezentant legal al partidului.

Decizia AEP

„Având în vedere că cererea de rambursare nu a fost depusă cu respectarea Legii privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, cu modificările ulterioare, a fost invalidată suma de 3 380 634,03 lei corespunzătoare documentelor justificative depuse pentru cheltuielile electorale efectuate”, se arată într-un raport privind verificarea legalității veniturilor și cheltuielilor electorale ale PSD din timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare din mai.

Conform datelor AEP, există o diferență de „15 112 lei între cuantumul cheltuielilor din raportul detaliat al veniturilor și cheltuielilor electorale și cel rezultat în urma verificărilor provine din contravaloarea unei facturi storno.  Poșta Română nu trebuia să vireze banii în contul de activitate curentă al PSD (…)Conform cererii de rambursare a cheltuielilor electorale depuse de către mandatarul financiar coordonator, cuantumul cheltuielilor electorale solicitate în vederea rambursării este de 3 386 634 lei, iar conform documentelor justificative cuantumul acestora este de 3 380 634 lei”, se mai arată în raport.

Rezultă astfel o diferență de 6 000 lei între suma solicitată de către PSD și cea la care are dreptul, conform documentelor justificative. Trezorierul a explicat că această sumă a fost inclusă în cererea de rambursare din greșeală

„Rezultă o diferență de 6 000 lei între suma solicitată de către PSD în cererea de rambursare și cea la care ar avea dreptul a fi rambursată, conform documentelor justificative, formațiunea politică, prin mandatarul financiar coordonator, a explicat faptul că suma de 6 000 lei a fost inclusă în mod eronat în cererea de rambursare”, conform AEP.

Banii cheltuiți de PSD în campanie

Contribuțiile electorale au fost în cuantum total de 3 472 749 lei astfel:

-1 618 245 lei contribuții provenite din venituri proprii

-1 854 404 lei contribuții provenite din împrumuturi

-28 000 000 lei din transferuri ale sumelor de bani provenite din venituri obținute

Cheltuielile electorale au fost în cuantum de 30 286 043 lei astfel:

–3 380 634 lei cheltuieli aferente provenite din finanțare privată și 26 890 306 lei cheltuieli aferente veniturilor provenite din finanțarea publică.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW