PSD a anunțat că strânge semnături pentru demiterea lui Clotilde Armand. În ce condiții poate fi convocat referendumul
Partidul Social Democrat, prin vocea liderului său, Marcel Ciolacu, a anunțat inițierea demersurilor pentru demiterea lui Clotilde Armand, prin referendum, din funcția de primar al Sectorului 1.
Clotilde Armand a fost aleasă primar al Sectorului 1 în urma alegerilor din 27 septembrie 2020. Cu toate rezultatele scrutinului au fost validate definitiv de instanță, social-democrații par să nu se fi împăcat cu înfrângerea lui Daniel Tudorache. În baza unei plângeri depuse de fostul primar al Sectorului 1, Secția Specială a dispus Poliției Capitalei renumărarea voturilor, dar deocamdată nu s-a ajuns la niciun rezultat. În paralel, problema gunoaielor neridicate de operatorul de salubritate Romprest este exploatată cu vârf și îndesat de PSD, acesta fiind și principalul argument în favoarea referendumului de demitere al primarului.
În ce condiții poate fi inițiat referendumul
Potrivit Codului Administrativ, pentru organizarea unui referendum de demitere a primarului este nevoie ca cel puțin 52.000 (25%) dintre locuitorii cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în Sectorul 1 să fi solicitat în scris acest lucru.
Cererea, adresată în acest sens prefectului, va trebui să cuprindă motivele ce au stat la baza acesteia, semnătură olografă și datele personale ale cetățenilor care au solicitat organizarea referendumului.
Dacă toate aceste condiții sunt îndeplinite, prefectul Capitalei ar trebui să convoace referendumul pentru demiterea primarului. În condițiile în care funcția este deținută în prezent de un coleg din USR PLUS de-ai primarului Clotilde Armand, Alin Stoica, este foarte probabil ca acesta să caute motive pentru a refuza, însă PSD poate ataca decizia în contencios administrativ.
Validarea referendumului
Pentru ca plebiscitul să fie validat, este nevoie să fie depășit pragul de prezență de 30% iar cel puțin cel puţin 25% dintre cei înscrişi pe listele electorale permanente exprimă opțiuni valabile.
Cu alte cuvinte, dacă Clotilde Armand decide să utilizeze o strategie defensivă, îndemnându-și susținătorii să nu se prezinte, PSD are nevoie să aducă la urne peste 62.300 de persoane, dintre care jumătate plus 1 să voteze în favoarea demiterii, în condițiile în care Daniel Tudorache a fost votat în 27 februarie de 35.451 de persoane.
Teoretic, misiunea social-democraților s-ar ușura dacă Clotilde Armand ar alege o strategie ofensivă, astfel șansele ca pragul de prezență de 30% să fie îndeplinit ar crește considerabil. În această situație, PSD ar mai avea nevoie doar ca jumătate plus 1 dintre cei prezenți să voteze în favoarea demiterii primarului.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii
[…] PSD a anunțat că strânge semnături pentru demiterea lui Clotilde Armand. În ce condiții poate … apare prima dată în Main […]
[…] PSD a anunțat că strânge semnături pentru demiterea lui Clotilde Armand. În ce condiții poate … apare prima dată în Main […]
… [Trackback]
[…] Information on that Topic: mainnews.ro/psd-a-anuntat-ca-strange-semnaturi-pentru-demiterea-lui-clotilde-armand-in-ce-conditii-poate-fi-convocat-referendumul/ […]